Меланоцитоза (черно петно) в хранопровода

56-годишен мъж се оплаква от трудно преглъщане и киселини. Той има рефлуксна болест и употребява големи количества алкохол и цигари. Не приема никакви лекарства. Гастроскопията открива тъмно петно в хранопровода с размер около 4 мм (снимка отдолу в коментар), заедно с ерозивен езофагит.

Каква е диагнозата?

Взетите биопсии от тъмното петно показват отлагания на кафяв пигмент в базалния слой,

Фибросарком на хранопровода

63-годишен мъж се оплаква от трудно преглъщане от година и изведнъж от устата му излиза дълга формация. В миналото е лекуван за неходжкинов лимфом, включително с лъчетерапия в областта на гръдния кош. Образното изследване (КТ) показва голяма полиповидна формация, произхождаща от хранопровода (снимка отдолу в коментар). Поради риск от запушване на дихателните пътища пациентът е интубиран.

Остатъчен урахус

24-годишен мъж постъпва в болница поради изтичане на гной от пъпа и коремна болка от 3 месеца. Няма коремни операции, нито скорошна травма в областта. Няма алергии, нито фамилна обремененост за стомашно-чревни заболявания. Прегледът потвърждава изтичане на гной от пъпа и слаба болезненост в долната част на корема. Направено е образно изследване (КТ) и снимка от него е показана отдолу.

Синдром на Sweet и болест на Крон

58-годишен мъж постъпва в болница поради кървава диария, ставни болки и загуба на телесно тегло от 3 месеца. В началото на оплакванията пациентът е забелязал и поява кожен обрив по гърба. Оттогава често има повишена температура. Преди 3 седмици е опериран за фистула около аналния канал. Другите известни заболявания са захарен диабет тип 2, артериална хипертония и висок холестерол.

Ендокардит от Streptococcus agalactiae и рак на дебелото черво

56-годишна жена получава инсулт и е откарана по спешност в болница. Проведено е лечение (тромболиза и механична емболектомия), което успява да възстанови кръвоснабдяването на мозъка. Последващо ехографско изследване на сърцето открива недостатъчност на аортната клапа и множество бактериални вегетации по нея. Микробиологичната посявка изолира бактерията Streptococcus agalactiae. Жената е изписана успешно с антибиотичен курс и препоръка за проследяване от кардиохирург.

Синдром на синусоидална обструкция

43-годишен мъж е диагностициран с рак на ларинкса (pT4) и е проведена операция за отстраняване на ларинкса. Започната е имунотерапия с пембролизумаб. След 9 месеца пациентът забелязва увеличаване на коремната обиколка и отива на преглед. Установява се свободна течност в коремната кухина (асцит), без периферни отоци и без белези за сърдечна недостатъчност. Лабораторните изследвания показват нормални стойности на бъбречната функция,

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...