Клиничен случай – остра реакция на присадката срещу приемателя

72-годишна жена постъпва в болница поради гадене, коремна болка и черни изхождания. Преди 25 дни е преминала алогенна костномозъчна трансплантация като лечение за едроклетъчен лимфом. Досега жената не е имала подобни оплаквания, нито други симптоми, свързани с храносмилателната система.

Гастроскопията установява червеникави разязвявания и оток на лигавицата на стомаха (снимки 1 и 2). В дванадесетопръстника се забелязва дифузна загуба на власинките (вили, снимка 3 и снимка 4 под NBI). Взети са биопсии от възпалените зони в стомаха. Хистологичният резултат показва загуба на крипти и апоптоза. Оцветяването за цитомегаловирус (CMV) е отрицателно.

Каква е диагнозата?

Това е типично протичане на остра реакция на присадката срещу приемателя (GVHD) – усложнение след костномозъчна трансплантация. Започнато е лечение с кортикостероид – преднизолон, което води до значително подобрение на оплакванията в следващите 2 седмици.

Реакция на присадката срещу приемателя може да засегне и други органи – кожа, черен дроб и храносмилателна система. Случаят илюстрира, че оплакванията може да са неспецифични, но ендоскопското изследване лесно установява масивна загуба на лигавица поради свличане. Оптичният режим NBI може да е полезен за оценка на загубата на власинки в дванадесетопръстника (вилозна атрофия).

Източник: Shiratori Y, Fukuda K, Diffuse sloughing of gastrointestinal mucosa in acute upper gastrointestinal graft-versus-host disease, Gastro Hep Advances (2023)

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...