Изкуствен интелект за синдром на раздразненото дебело черво

Ето предизвикателство към вас. Разгледайте внимателно двата реда снимки. В кой от тях снимките са от пациент с раздразнено дебело черво (IBS)? В другия ред са от здрав доброволец.

Аз наистина не можех да дам отговор. Всички ми изглеждат нормални. Но екип от японски учени твърди, че създаденият от тях изкуствен интелект може да разпознае минимални промени и да разграничи двете групи. Не съм убеден, че е така, но ето подробностите.

Обикновено колоноскопиите при пациенти с IBS са напълно нормални. Според ново проучване при значителна част от тези хора има биофилми от бактерии (E. coli и Ruminococcus gnavus), дисбиоза и микровъзпаление. Теоретично потенциални ендоскопски промени от тях могат да се засекат от изкуствен интелект и да се използват с диагностична цел. Но японското проучване е с малък брой участници, което го прави неубедително за масово приложение. Нужни са допълнителни анализи, които да потвърдят резултатите.

Участват 11 пациенти с IBS, чиито снимки са сравнени спрямо такива от 85 здрави доброволци. След прилагането на изкуствения интелект се оказва, че тестът има сензитивност 30.8%, специфичност 97.6%, позитивна предсказваща стойност (PPV) 66.7% и негативна предсказваща стойност (NPV) 90.23%. Тези резултати не са оптимални. Възможни са както фалшиво положителни, така и фалшиво отрицателни резултати. Японците сравняват и подформи на IBS помежду им и спрямо здрави доброволци, но резултатите не са много по-добри. Не трябва да забраяваме и че диагнозата раздразнено черво се поставя по наличието на определени оплаквания съгласно консенсуса Rome IV. На този етап не можем да говорим за специфични ендоскопски промени при IBS и аз оставам неубеден в ползата от изкуствен интелект специално в този случай. Но ще следя с интерес бъдещи публикации.

И ако случайно се чудите, снимките от ред А са на пациент с раздразнено черво, което дори си е написано на снимката, но с обърнати букви.

Източник: Tabata K, Mihara H, Nanjo S, Motoo I, Ando T, Teramoto A, Fujinami H, Yasuda I. Artificial intelligence model for analyzing colonic endoscopy images to detect changes associated with irritable bowel syndrome. PLOS Digit Health. 2023 Feb 17;2(2):e0000058.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...