Клиничен случай – остра исхемия на стомаха

29-годишен мъж отива в спешно отделение с внезапно подуване на корема, гадене и повръщане. В последните два месеца е имал 2 операции на гръбначния стълб – ламинектомии с декомпресия поради хематоми след разкъсване на артерио-венозна малформация. Също така пациентът има ANCA-асоцииран васкулит, установен преди 10 години, но в последните пет години не е имал симптоми и не е провеждал лечение до операцията на гръбначния стълб.

Прегледът установява силно подут и неболезнен корем. Лабораторните изследвания показват нормална стойност на левкоцитите, но силно повишен възпалителен маркер CRP 129 (норма < 5). Ехографията на коремни органи е затруднена и не дава резултат поради голямо количество газове. Рентгенографията установява силно раздут стомах без видима причина (снимка А). Поставена е назогастрална тръба за изтегляне на течността в стомаха и е проведена гастроскопия. Стомахът е раздут, а лигавицата по задната му стена е с черен цвят (снимка В). Проведена е компютърна томография с венозен контраст, която открива екстремно разширен стомах (320 х 149 х 95 mm), пневматоза на стомашната стена, въздух в порталната венозна система и значимо (90%) стеснение на артериалния съд truncus celiacus.

Каква е диагнозата?

Рентгенографията е информативна за проблем със стомаха, но е неспецифична. Гастроскопията установява исхемия (нарушено снабдяване с кислород) на стомашната стена с типично тъмно оцветяване на лигавицата. Компютърната томография открива причината за промените – критична стеноза на артериалния съд, който снабдява с кислород стомаха. Диагнозата е остра исхемия на стомаха. Проведена е спешна артериография и стесненият съд е стентиран. След една седмица контролната гастроскопия установява повърхностна язва в областта на началните изменения. След 12 месеца пациентът няма нови оплаквания, а белегът по задна стена на стомаха остава видим при гастроскопия.

Острата исхемия на стомаха е изключително рядка поради богатото кръвоснабдяване на органа. Исхемия поради стеснение на truncus celiacus е почти казуистика, като предразполагащи фактори са атеросклероза, васкулит, волвулус или дилатация на стомаха, шок и ДИК синдром. Предходната диагноза ANCA-асоцииран васкулит е най-вероятната причина за стеснението на артериалния съд и последвалата исхемия. Тъй като диагнозата и лечението в този случай са били изключително бързи, не се е стигнало до некроза на цялата стена, която би наложила спешна оперативна намеса.

Източник: 29-Year-Old Man With Acute Gastric Distention Marcinkeviciute, Kristina et al. Gastroenterology, Volume 164, Issue 3, e4 – e7

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...