Клиничен случай – черен космат език

80-годишен мъж отива в спешно отделение поради висока температура и болка в дясното рамо. Температурата е 37.9, артериалното налягане 90/49, а пулсът – 74/мин. Дясното рамо е болезнено при допир и е с ограничени движения.

Лабораторните изследвания показват повишени възпалителни маркери – левкоцити и CRP, както и силно повишена стойност на креатин киназа. Магнитно-резонансна томография показва излив в дясната раменна става и възпаление в десния субскапуларен мускул. Извадена е течност от засегната става, в която се установяват Грам-положителни бактерии (коки). Започната е венозна терапия с антибиотика цефазолин и е проведена артроскопска иригация, синовектомия и дренаж на засегнатия мускул. Микробиологичните култури развиват бактериален причинител – метицилин-чувствителен Staphylococcus aureus и венозният антибиотик е продължен.

След една седмица пациентът забелязва, че езикът му е станал черен. Никога преди не е имал подобно оцветяване, не пуши цигари, не употребява алкохол и наркотици.

Какво трябва да се направи?

A) Измерване на серумния кортизол
B) Биопсия на езика
C) Успокояване на пациента и орални грижи
D) Спиране на антибиотика цефазолин

Ключът към диагнозата е разпознаване на тъмно оцветяване на езика при възрастен мъж, лекуван с антибиотик. Отговор А е грешен, защото пациентът няма белези или симптоми, съвместими с болест на Адисон. Биопсията на езика (отговор В) е инвазивна процедура, която обикновено не е необходима за поставяне на диагнозата черен космат език (black hairy tongue). Спирането на антибиотика (отговор D) не се препоръчва, тъй като медикаментът е подходящ за лечение на септичен артрит на рамото и бактериемия от метицилин-чувствителен S. aureus.

Верният отговор е С. Черният космат език (на латински lingua vilosa nigra) протича с тъмно оцветяване на гърба на езика и с хипертрофия на папилите. Понякога цветът може да бъде кафяв, по-рядко зелен, жълт или син. Повечето пациенти нямат други оплаквания, но някои може да са с халитоза (лош дъх), нарушен вкус или гадене. Диагнозата обикновено се поставя визуално.

Черният космат език е свързан с тютюнопушене, употреба на алкохол, обилна консумация на черен чай, наркотици, лоша дентална хигиена. Лекарства, които могат да доведат до черен космат език, включват антибиотици, антипсихотици (оланзапин и хлорпромазин) и някои химиотерапевтици (напр. ерлотиниб). Рискът от възникване е повишен при пациенти с HIV, напреднал рак, тригеминална невралгия, амиотрофична латерална склероза или хронична ксеростомия (суха уста), както и при скорошна лъчетерапия в областта. Черен космат език е бил докладван и при COVID-19 инфекция.

Черен космат език е три пъти по-чест при мъже, като болестността (prevalence) варира между 1.2% и 11.3%. Рискът се повишава след 60-годишна възраст.

Състоянието е доброкачествено. Лечението включва успокояване на пациента, премахване на причиняващите фактори, внимателна обработка с четка за зъби и спазване на добра хигиена. Обикновено преминава за дни до седмици след механично почистване и спиране на провокиращите фактори. При неуспех на лечението, пациентите могат да бъдат насочени за лазерна терапия.

Мъжът е инструктиран да си мие езика два пъти дневно с мека четка. След две седмици тъмното оцветяване изчезва, без да се спира антибиотика цефазолин. При контролен преглед след 6 месеца е без оплаквания.

Източник: Kano Y. Black Tongue Discoloration. JAMA. 2023;329(21):1875-1876.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...