Клиничен случай – „одраскано от котка“ черво

При 66-годишна жена се провежда скринингова колоноскопия за рак на дебелото черво след положителен фекален тест за скрито кървене. При достигане на дясната част на червото неочаквано се забелязват няколко светлочервени линейни наранявания на стената, но в участък, където апаратът още не е преминал. Взети са биопсии от тези места. Хистологичният резултат излиза нормален. Останалата част от изследването също е нормална. Не се открива рак, нито полипи в червото. Пациентът няма оплаквания след процедурата.

Каква е диагнозата и каква е скритата опасност?

Показаните нетравматични линейни наранявания на лигавицата са известни с термина „одраскано от котка“ дебело черво (cat scratch colon). Дължат се на баротравма от прекалено раздуване с газ при провеждане на колоноскопия. Откриват се най-вече в дясната част на червото, което е по-малко еластично. Описана е асоциация с колагенозен колит, но в повечето случаи биопсиите са нормални. При забелязване на тези наранявания трябва бързо да се изтегли въздух от червото поради риск от перфорация.

Учудващо, показаната колоноскопията е проведена с подаване на въглероден диоксид CO2, а не със стаен въздух, което теоретично трябва да намали риска от прераздуване. Това е първият случай на „одраскано от котка“ дебело черво при използване на CO2 на фона на хистологично нормална лигавица.

Ако сте над 50 години, е време за скринингова колоноскопия, дори да нямате никакви оплаквания. Изследването е нужно дори по-рано, ако имате кръвен роднина с рак на дебелото черво.

Източник: Crooks B, Sampaziotis F, Purkis E, et alA dramatic finding at colonoscopy: cause for concern?Gut 2013;62:1152

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...