Клиничен случай -Ентероколит поради COVID-19

Макар и рядко COVID-19 може да причини тежко възпаление на тънкото и дебелото черво (ентероколит) с обилна диария и животозастрашаваща загуба на течности. Подобен клиничен случай е описан в новия брой на престижното списание Gut. 56-годишен мъж е интубиран поради тежка COVID-19 пневмония и на ден 18 развива диариен синдром с до 7 литра (!) изхождания дневно. Развива се хиповолемичен шок, пациентът губи големи количества белтък албумин.

Компютърната томография (снимка А) показва задебеляване на стената на тънкото и дебелото черво, без белези за недостатъчно кръвоснабдяване (исхемия). Изследването на дебелото черво на ден 32 (снимка В) открива „отделяне“ на лигавицата от подлежащите слоеве на стената. Изследването на на тънкото черво на ден 40 показва загуба на вилозната структура (снимка С), а микроскопското изследване – на дебелото черрво (снимка D) – почти пълна липса на епителни клетки във взетите биопсии.

За щастие, дори тежкият COVID-19 ентероколит е самоограничаващо се заболяване. При описания пациент диарията продължава повече от 4 месеца, но постепенно се подобрява и намалява. Контролните изследвания на тънкото и дебелото черво на ден 156 показват почти пълна регенерация на лигавицата – вижте снимка в коментарите.

Не се излагайте на излишен риск. Ваксинирайте се, ако случайно досега не сте го направили. Ще си спестите много главоболия.

Източник: Inoue G, Yamamoto S, Koh N, et alUnusual case of severe diarrhoeaGut 2023;72:48-152.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...