Клиничен случай – ексфолиативен езофагит поради дабигатран

78-годишен мъж постъпва в болница поради дискомфорт зад гръдната кост от 2 дни. Пациентът има артериална хипертония и предсърдно мъждене, за които приема съответно амлодипин и дабигатран. Прегледът и лабораторните изследвания са изцяло нормални. Проведена е гастроскопия, която установява надлъжно свличане на лигавицата на хранопровода, показано на снимката.

Каква е диагнозата?

Наличието на бели или жълтеникави плаки в хранопровода, които не могат да бъдат отмити и отделени от лигавицата, е характерно за гъбична инфекция (кандидоза). Но при пациента от случая промените са ексфолиативни и той няма рискови фактори за кандидоза, като имуносупресия, злоупотреба с алкохол или захарен диабет. Биопсиите от хранопровода също изключват наличие на гъбички от рода Candida. Измененията наподобяват химична увреда и японските лекари поставят диагнозата ексфоалитивен езофагит, причинен от дабигатран. Допълнително разпитване на пациента установява, че той приема лекарствата си с много малко вода.

Дабигатран е директен орален антикоагулант (ДОАК).. За разлика от другите директни орални антикоагуланти дабигатран съдържа винена киселина като помощно вещество в капсулата (ексципиент). Ролята на винената киселина е да намали вариабилността при усвояване на лекарството. Но когато капсулата остане в хранопровода, отделената киселина може да причини увреда на лигавицата.

Типичните симптоми при ексфолиативен езофагит са внезапна поява на гръдна болка, болка при преглъщане (одинофагия) и трудно преглъщане (дисфагия). По-леките форми може да протичат безсимптомно. За профилактика на потенциална увреда пациентите трябва да се съветват да приемат лекарството с достатъчно количество вода и да останат в право положение поне 30 минути след това.

Дабигатран е заменен с апиксабан и е започнато лечение с инхибитор на протонната помпа. След няколко дни оплакванията изчезват. Контролна гастроскопия след месец потвърждава заздравяване на лигавицата.

Източник: Kajihara Y. Dabigatran-induced esophagitis. Cleve Clin J Med. 2019;86(5):303-304.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...