Клиничен случай – фистула на хранопровода поради силикоза

60-годишен мъж има кашлица и епизодична болка в гърдите от около година. Понякога той изплюва малки бели материи, подобни на „камъчета“. Не е повръщал кръв, нито е губил килограми. В последните няколко седмици има леко повишена температура. Четиридесет години е работил като каменоделец. Рентгенографията на гръден кош показва калцификати в медиастинума и двустранно в хилусните области (снимка А). Гастроскопията открива язвена формация в средната част на хранопровода (снимка В). Проведена е ендоскопска ехография (снимка С) и компютърна томография (снимка D).

Каква е диагнозата?

Гастроскопията установява язвена формация с твърд бял материал в средната част на хранопровода. Хистологичният резултат от биопсиите показва инфилтрация от клетки, характерни за остро и хронично възпаление. Изследването на храчка за туберкулоза (посявка и директна микроскопия) е отрицателно. Ендоскопската ехография и компютърната томография показват множество калцирани лимфни възли в медиастинума. Видяно е и минимално количество свободен въздух в медиастинума. Диагнозата е фистула (патологична комуникация) между хранопровода и медиастинума, причинена от силикоза. Бронхоскопията не установява проблеми. След консервативно лечение фистулата се затваря напълно след 1 година (снимка отдолу в коментар).

Силикозата е професионално белодробно заболяване, причинено от вдишване на кристален силициев прах. Инхалираните кристали се отлагат в белия дроб и медиастинума. Могат да доведат до емфизем, белодробни инфекции и рак. Вкалценият материал може да „ерозира“ към трахеята или бронхите и да доведе до рядко състояние – бронхолитиаза (буквално камъни в бронхите). То може да протича с „изплюване на камъчета“. С времето медиастиналните лимфни възли вкалцяват и ерозират към съседни структури, което води до фистула. Това е първият описан случай на фистула между хранопровода и медиастинума. Образът при гастроскопия може да имитира рак на хранопровода.

Източник: Wu YL, Tsai MC, Wang WL. An Unusual Esophageal Ulcerative Lesion Mimicking Esophageal Cancer. Gastroenterology. 2022 Jan;162(1):e4-e6.

Ендоскопски образ след 1 година

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'E'

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...