Клиничен случай – Лангерхансова клетъчна хистиоцитоза

66-годишна жена развива кървава диария. Проведена е колоноскопия и е поставена диагноза язвен колит. Но въпреки започнатото лечение с таблетки и свещички месаламин, кървавата диария продължава. Насочена е към друга болница за уточняване.

Известните досега заболявания при пациента включват гастрит, езофагит, вродена липса на ляв бъбрек и диабет тип 2. Проведена е нова колоноскопия, която открива множество язви с различни размери и надигане на лигавицата около тях, както е показано на снимките. Повърхностните кръвоносни съдове са разширени и задебелени. Централната ерозия е подкопана и покрита с фибринов материал. Язвените формации са биопсирани.

Каква е диагнозата? Язвен колит ли е това?

Хистологичното изследване показва дифузна инфилтрация от неправилни мононуклеарни клетки, включително клетки тип Лангерханс с пръснати еозинофили в ламина проприя. Имунохистохимичното оцветяване е положително за Langerin, CD1a и S-100, което поставя диагнозата Лангерхансова клетъчна хистиоцитоза (ЛКХ). Проведено е ПЕТ/КТ изследване, което открива тератоми в таза, увеличени лимфни възли в цялото тяло и хроничен бронхит.

Лангерханосвата клетъчна хистиоцитоза е злокачествено заболяване с лоша прогноза. Обикновено е по-често при деца. Може да засегне множество органи – кости, кожа, костен мозък, слезка, бял дроб и др. Злокачествените клетки наподобяват дендритните Лангерхансови клетки в кожата, но не произлизат от тях, а от миелоидни дендритни клетки.

Генетичното изследване на пациента е положително за BRAF V600E, KIT и TBX18 мутации. BRAF V600E мутацията се установява в над половината случаи на заболяването. Но до този случай не е описвана KIT мутация при ЛКХ, което е особено важно с оглед наличните таргетни терапии с BRAF и KIT инхибитори.

Източник: A Rare Case of an Intestinal Ulcer Ma, Qiang et al. Gastroenterology, Volume 162, Issue 1, e7 – e8 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...