Клиничен случай – маймунска шарка

40-годишен мъж отива в болница с новопоявил се обрив по лицето и гениталната област, висока температура, гърлобол и трудно преглъщане. Прегледът показва петнист обрив по лицето, уголемени и болезнени лимфни възли, както и формации с размер до 1 см по пениса. Проведена е гастроскопия за уточняване на трудното преглъщане. Във фаринкса и хранопровода се установяват язви, покрити с фибрин – снимка в коментарите отдолу. Тестът за HIV е положителен. Изследванията за сифилис, гонорея и хламидия са отрицателни.

Каква е диагнозата? Случаят е публикуван в престижното медицинско списание Gastrointestinal endoscopy.

Полимеразната верижна реакция (PCR) на проби от кожните формации е положителна за маймунска шарка. Причинява се от вирус, близък до едрата шарка (вариола). Усложненията на инфекцията може да включват дихателна недостатъчност, енцефалит (възпаление на мозъка), повръщане, диария, язви в устата, хранопровода и стомаха. Пациентът е лекуван с локални медикаменти, инхибитор на протонната помпа и течна диета. Случаите на маймунска шарка зачестяват и лекарите трябва да имат знанията за поставяне на диагноза.

Източник: Gastrointestinal involvement in monkeypox Fernandez, Hernando MarulandaRegino, William Otero et al. Gastrointestinal Endoscopy

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...