Клиничен случай – еозинофилен колит

67-годишна жена постъпва в болница поради хронична диария от една година. В миналото са изключени бактериални и паразитни инфекции, възпалителни чревни заболявания, глутенова ентеропатия и болести на панкреаса. Лабораторните изследвания са нормални. Колоноскопията не открива промени по лигавицата на дебелото черво, но поради съмнение за микроскопски колит са взети случани биопсии от различни участъци (снимка отдолу в коментар). Хистологичният резултат показва нормална структура на лигавицата и ламина проприя, без лимфоплазматичен инфилтрат, но с голям брой еозинофили (над 60/микроскопско поле).

Каква е диагнозата?

Хистологичният резултат е типичен за рядкото заболяване еозинофилен колит – възпаление на дебелото черво поради инфилтрация на стената от еозинофили. Обикновено протича с диария и коремна болка.

Пациентът няма алергии и атопични заболявания, които са типични за еозинофилните заболявания на храносмилателната система. Затова лекарите търсят вторична причина за еозинофилния колит. Разгледани са редовно приеманите медикаменти – левотироксин за намалена функция на щитовидната жлеза, бизопролол за високо кръвно налягане, терифлуномид за множествена склероза и клопидогрел за профилактика на мозъчно-съдов инцидент (инсулт). Особено внимание е обърнато на антиагреганта клопидогрел, който е започнат преди около година, когато за първи път се появява и диарията. Преглед на научната литература установява, че има описани вторични форми на еозинофилен колит, причинен от прием на клопидогрел. След консултация с кардиолог лекарството е спряно и скоро след това диарията напълно изчезва. Контролна колоноскопия след 6 месеца не установява патологични промени и вече биопсиите са нормални.

Случаят илюстрира, че при пациенти с хронична диария трябва да се вземат случайни биопсии от дебелото черво за изключване на микроскопски или еозинофилен колит.

Източник: Djahandideh Sheijani S, Calabrese F, Pasta A, et al. Clopidogrel-Induced Eosinophilic Colitis. ACG Case Rep J. 2023;10(8):e01118.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...