Клиничен случай – безсимптомна ендометриоза в дебелото черво

При 50-годишна жена се провежда скринингова колоноскопия. Пациентката е без коремни оплаквания, епизодично има болка в кръста. В ректума се открива полипоидна формация с размер около 18 mm. Тя е гранулирана и с множество дялове (снимка 1 отдолу в коментар). Основата ѝ е твърда и не позволява повдигане чрез инжектиране на физиологичен разтвор. Взетите биопсии показват дебелочревна лигавица с множество лимфоидни агрегати и хиперпластични промени, но без белези на аденоматозен полип.
 
Поради атипичния вид на формацията след 7 месеца (!) е проведена нова колоноскопия (снимка 2 отдолу). Формацията този път е изрязана и хистологичният резултат неочаквано показва ендометриоза. Оцветяванията за естрогенов рецептор, CD10 и PAX8 са положителни, което потвърждава диагнозата. Пациентката досега не е никакви оплаквания, които могат да се свържат с ендометриоза, нито коремни, нито гинекологични.
 
Не е ясно дали описаният случай представлява поява на ендометриоза при жена в менопауза или формацията е съществувала и през репродуктивните ѝ години, но без да причини симптоми. Загубата на естрогенова стимулация при менопаузата вероятно е спряла нарастването на формацията. Жената не е с наднормено тегло и не приема хормонална терапия, които са два потенциални рискови фактора.
 
Случаят е уникален, защото представя случайно открита ендометриоза в правото черво по време на скринингова коллоноскопия при напълно безсимптомен пациент в менопауза.
 
Източник: Engman S, Puello F, Labowitz DA, Ha Lan TT. A Variation on a Rare Diagnosis: Rectosigmoid Endometriosis. ACG Case Rep J. 2023 Aug 11;10(8):e01120.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...