Линии на Мийс по ноктите

30-годишен мъж отива на преглед поради поява на бели линии по ноктите от 4 месеца. Преди 5 месеца е установен В-клетъчен лимфом и е започната химиотерапия. Прегледът установява шест напречни линии, които се виждат по ноктите и на двете ръце.

Каква е диагнозата?

Промените са започнали по средата на шестте курса химиотерапия. Поставена е диагноза трансверзална левконихия, по-известна като линии на Мийс. Тези линии се появяват на места с нарушена кератинизация (вроговяване) на нокътния матрикс. В случая се смята, че всяка от линиите отговаря на отделен химиотерапевтичен курс.

Линиите на Мийс трябва да се разграничават от линии на Muehrcke – очевидна левконихия (бели нокти) поради съдови промени в нокътното ложе. Линиите на Мийс не избледняват при натиск. Също така линиите на Мийс са гладки, което ги различава от линиите на Бо (Beau) – напречни вдлъбвания в нокътното ложе поради нарушен растеж на матрикса.

Пациентът е успокоен, че промените са доброкачествени и не налагат интервенция. При контролен преглед след 10 месеца линиите по ноктите са изчезнали.

Източник: Follows AM, Follows GA. Transverse Leukonychia (Mees’ Lines). N Engl J Med. 2023;389(22):e48.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...