Клиничен случай – Емфизематозен гастрит

29-годишен мъж отива в спешно отделение поради коремна болка и силно повишени възпалителни маркери – левкоцити 59, CRP 234. Преди седмица е имал гастроскопия, при която е поставена диагноза гастрит, причинен от прием на нестероидни противовъзпалителни средства (напр. аспирин, ибупрофен и др.). Преди няколко седмици е имал фарингит, лекуван от личния лекар без антибиотици, но с нестероидни противовъзпалителни лекарства. Пациентът вече е спрял приема на тези медикаменти и няма други заболявания.

Проведено е образно (магнитно резонансно) изследване (снимка А) и спешна гастроскопия (снимка В от стомаха). Взетите биопсии от стомаха са представени на снимка С.

Каква е диагнозата?

Образното изследване показва силно задебелена стена на стомаха, но без белези за перфорация или съдово заболяване. Гастроскопията потвърждава оточни и ригидни гънки на стомаха при липса на перисталтика. Тези находки са подозрителни за злокачествено заболяване, но предходната гастроскопия не подкрепя подобна диагноза. В комбинация със силно повишените възпалителни маркери и взетите биопсии германските лекари поставят диагнозата флегмонозен гастрит. Флегмон означава остро гнойно възпаление на меките тъкани. Микробиологичното изследване на стомашните биопсии не изолира конкретен причинител. Започната е емпирична антибиотична терапия с пиперацилин/тазобактам, която води до бързо изчезване на оплакванията. Контролна гастроскопия след 4 седмици потвърждава нормализиране на стомашните гънки и лигавица.

Биопсиите по време на ендоскопско изследване крият риск от контаминация на тъканите с микрооранизми от горните дихателни пътища и храносмилателния тракт. Пациентът от случая е имал фарингит, причинен от стрептококи, преди първата гастроскопия. Бактериите от род Streptococcus са често идентифицирани като причина за флегмонозен гастрит. Усложнението се случва поради контаминация на ендоскопския апарат с такива бактерии. Дори при навременно антибиотично лечение смъртността от флегмонозен гастрит е изключително висока – около 40%. При свръхостър ход на инфекцията може да се наложи хирургично отстраняване на стомаха за спасяване на живота.

Въпреки че стомашната биопсия е безопасна процедура с много редки инфекциозни усложнения, представеният случай подчертава колко важно е да се познават придружаващите и миналите заболявания на пациента. Отлагането на гастроскопията до пълното излекуване на фарингита можеше потенциално да предотврати наблюдаваното усложнение. Лекарите трябва да познават характеристиките на флегмонозния гастрит, тъй като образните и ендоскопските изследвания може да бъдат интерпретирани погрешно като злокачествен процес.

Източник: A Life-Threatening Complication of Upper Endoscopy Schlosser, Tobias et al. Gastroenterology, Volume 160, Issue 3, e1 – e2

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...