Съдови промени при чернодробна цироза

Ето няколко кожни и съдови промени, характерни за чернодробна цироза, които трябва да познавате.

Зачервяването на дланите (палмарен еритем, снимка а) се дължи на разширени капиляри. Червеният цвят изчезва за кратко при натиск. Състоянието се дължи на повишени естрогенови нива в кръвта и променена хемодинамика в периферните съдове. Наблюдава се при две трети от пациентите с цироза, но може да се развие също при ревматоиден артрит, повишена функция на щитовидната жлеза, захарен диабет и бременност.

Съдовите звезди (снимка b) са съставени от централна артериола и разклоняващи се капиляри около нея „като крака на паяк“. Може да се наблюдават и при здрави хора, особено при бременни и използващи естрогенови контрацептиви. Когато са множествени, насочват към диагнозата цироза, особено поради консумация на алкохол. Размерът им варира от няколко милиметра до няколко сантиметра. Съдовите звезди по носа (снимка с) трябва да се разграничават от еритематотелеангиектатична розацея. Съдовите звезди при цироза са неболезнени и несърбящи.

Артериовенозни хемангиоми (снимки d и e) са доброкачествени придобити съдови тумори. Обикновено се разпознават като единични зачервени плаки по главата или шията. Механизмът на формирането им не е напълно изяснен. Могат да регресират след лечение на чернодробното заболяване (снимка f е на същия пациент от снимка е след лечение).

Характерни промени при чернодробна цироза са разширение (дилатация) на съдовете в периферията и около вътрешните органи, хипердинамичен кръвоток и локални разлики в кръвотока между горни и долни крайници.

Източник: Liu Y, Zhao Y, Gao X, Liu J, Ji F, Hsu YC, Li Z, Nguyen MH. Recognizing skin conditions in patients with cirrhosis: a narrative review. Ann Med. 2022 Dec;54(1):3017-3029

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...