Клиничен случай – псевдомембранозен колагенозен колит

66-годишна жена постъпва в болница поради водниста диария и коремна болка от 6 седмици. Тя приема напроксен с омепразол поради епизодична болка в коляното, но иначе няма други сериозни заболявания. Прегледът е напълно нормален. Лабораторните изследвания показват повишени възпалителни маркери CRP 95 и левкоцити 11.8. Останалите кръвни изследвания са в референтни граници. Фекалните тестове за инфекция, вкл. Clostridioides difficile са отрицателни. Рентгенография на корема установява леко задебеление на лявата част на дебелото черво. Фекалният калпротектин е силно повишен 3620 (норма < 20).

Проведена е колоноскопия, която открива възпаление с многобройни псевдомембрани, наподобяващи инфекция с C. difficile (псевдомембранозен колит). Нови микробиологични изследвания за бактерията обаче отново са отрицателни. Биопсиите от дебелото черво демонстрират нормална структура на криптите и псевдомембрани на повърхността на лигавицата. Установяват се повишен брой възпалителни клетки в ламина проприя и задебелен колагенов слой под епитела.

Каква е диагнозата?

Хистологичният резултат поставя диагнозата псевдомембранозен колагенозен колит – рядък вариант на микроскопски (колагенозен) колит.

Псевдомембраните в дебелото черво се формират от възпалителни клетки и фибринозен ексудат на повърхността на лигавицата. Най-често се срещат при инфекция с C. difficile или чревна исхемия. Описани са и редки неинфекциозни причини, каквато е и при този пациент. Досега са докладвани само 15 клинични серии/случаи на псевдомембранозен колагенозен колит. Най-голямата серия е само с 10 пациента.

Обикновено при микроскопски колит лигавицата по време на ендоскопия изглежда нормално, но при 20% от случаите може да се наблюдават възпалителни изменения. Микроскопският колит е асоцииран с употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (напроксен в случая), а също и със статини, инхибитори на протонната помпа и антидепресанти.

Микроскопският колит отговаря добре на лечение със стероиди и спиране на провокиращия медикамент. В случая жената е лекувана с будезонид 9мг/ден и е посъветвана да избягва нестероидни противовъзпалителни лекарства. На контролен преглед след три месеца тя вече няма оплаквания, а фекалният калпротектин е в нормални граници.

Източник: Bartalucci G, Parham D, Felwick RCase of diarrhoeaFrontline Gastroenterology 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...