Клиничен случай – постполипектомичен синдром

При 20-годишна жена с генетичното заболяване фамилна аденоматозна полипоза (ФАП) се провежда колоноскопия за оценка на полипите и преценка за профилактично хирургично отстраняване на дебелото черво. Тя няма други заболявания, нито оплаквания. Изследването установява над 150 малки полипи на широка основа, като около 50 от тях са в ректума. Някои формират конгломерати с размер до 15 mm. С цел съхраняване на ректума при профилактична операция са премахнати над 40 полипа с размер над 5 mm. За всички тях е използвана техниката на „студена примка“ (полипектомия).

Един ден след процедурата пациентът има коремна болка, гадене и леко кървене, налагащи посещение на спешно отделение. Прегледът установява дехидратация, леко повишена температура (37.3), намалена перисталтика и болезненост в долната лява част на корема. Лабораторните резултати показват леко повишен възпалителен маркер CRP. Компютърната томография открива оточна и задебелена стена на ректума, но без перфорация.

Каква е причината за оплакванията?

Започнато е консервативно лечение с емпирични венозни антибиотици (ципрофлоксацин и метронидазол) и гладуване с постепенно отшумяване на оплакванията. Пациентът е изписан след 48 часа. Хистологичният резултат от полипите показва тубуларни аденоми с нискостепенна дисплазия.

Оплакванията на жената се дължат на т.нар. постполипектомичен синдром (ППС) – усложнение, което се наблюдава по-често при използване на електрическа енергия за отстраняване на полипите („гореща“ примка, мукозна резекция и др.). Дължи се на увреда на стената на червото, която засяга цялата дебелина (трансмурална увреда) и може да доведе до възпаление на перитонеума.

Според съвременните научно базирани препоръки повечето полипи (тези с размер до 9 mm) се отстраняват чрез „студена“ примка, т.е. без използване на термална енергия. Студената полипектомия е значително по-безопасна. В описания случай отстраняването на голям брой полипи, дори и „студено“, е довело до многобройни увреди на стената в тесен участък на червото и е промотирало локално възпаление с бактериална транслокация.

Симптомите на постполипектомичния синдром включват повишена температура и белези на перитонеално дразнене (коремна болка). Компютърната томография на корема показва задебелена стена на червото, но без перфорация. Това усложнение трябва да се познава, тъй като консервативното лечение е ефективно, а прибързаната хирургична интервенция ще бъде напълно излишна.

Източник: Núñez-Pizarro JL, Luzko I, Rivero-Sánchez L. Post-polypectomy syndrome after multiple cold-snare polypectomies in the rectum; Dig Endosc. 2023;10.1111/den.14685

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...