Клиничен случай – кратом

31-годишен мъж постъпва в болница поради коремна болка, гадене, болки в мускулите и нощно изпотяване от 3 дни. Досега не е имал подобни оплаквания, нито сериозни заболявания. Не приема редовно лекарства, но използва хранителна добавка с растението кратом. Седмично консумира 12 стандартни алкохолни питиета (единици). Прегледът установява нормални витални показатели и индекс на телесната маса (BMI) 24. Коремът е леко болезнен в горната си част, а перисталтиката е съхранена.

Лабораторните резултати показват нормални стойности на пълна кръвна картина, метаболитен панел, липаза и коагулационни показатели. Чернодробните ензими са повишени – AST 420, ALT 1028, ALP 255. Общият билирубин е нормален. Ехографията установява камък в жълчния мехур, но без белези за възпаление. Магнитно резонансно изследване (MRCP) потвърждава камък с размер 2 cm в жлъчния мехур, но всичко останало изглежда нормално. Серологичните маркери за вирусни хепатити (А, В и С) са отриацателни. Установяват се нормални стойности на церулоплазмин, антителата ANA, ASMA, Anti-LKM, AMA. Имуноглобулините и серумната електрофореза на протеини също са нормални.

Пациентът спонтанно се подобрява, но продължава да е с повишени чернодробни ензими. Общият билирубин внезапно нараства до 80, а директният до 60. Проведена е чернодробна биопсия и снимка от хистологичния резултат може да видите отдолу в коментар.

Каква е диагнозата?

Хистологичният резултат показва портален тракт с леко възпаление, но голямо количество еозинофили. Вижда се и увреда на жлъчните канали с лимфоцитно възпаление. Втората снимка демонстрира гранулом, подобен на този при първичен билиарен холангит. Комбинацията от леко възпаление с водещи еозинофили и промени, характерни за първичен билиарен холангит, води до диагнозата чернодробно увреждане, причинено от хранителната добавка кратом (DILI).

Кратом е тропическо дърво, разпространено в Азия. Листата му са налични като хранителна добавка под формата на прах, екстракт, чай, таблетка или капсула. Мъжът използва кратом с цел да намали употребата на алкохол.

Опиоидната епидемия в САЩ кара хората да търсят алтернативни методи за лечение на зависимости и болка, като някои употребяват кратом с тази цел. Докладвани са случаи на чернодробно увреждане, причинено от кратом, с характерни хистологични промени – смесено портално възпаление с доминиране на еозинофилите, както и увреждане на жлъчните канали.

Лечението включва спиране на медикамента или хранителната добавка. След един месец мъжът вече има нормални лабораторни показатели и е без оплаквания.

Случаят илюстрира, че пациентите трябва подробно да бъдат разпитвани не само за лекарствата, които редовно приемат, но и за всякакъв вид хранителни добавки, които за съжаление се използват все по-често.

Източник: Nayak LJ, Sondhi AR, Westerhoff M. History!. Gastroenterology. 2021;160(6):e5-e6.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...