Клиничен случай – перфорация на тънко черво при спирална ентероскопия

52-годишен мъж постъпва в болница поради кървене от тънкото черво. Изследване чрез видео капсула е установило ерозии в тънкото черво (илеум). Магнитният резонанс на червата е нормален. Пациентът няма предходни операции в коремната област и е с нормално телесно тегло (BMI 24.6).

Индийските лекари решават да проведеат моторизирана спирална ентероскопия – ендоскопски метод за изследване дълбоко в тънкото черво. Достига се до средата на илеума, където напредването на апарата става невъзможно. Лекарите опитват да достигнат края на тънкото черво чрез промяна в позицията на пациента и чрез външен мануален натиск върху коремната област. Маневрите продължават дълго време (30 минути), но накрая се оказват неуспешни.

При изваждането на апарата се усеща умерено съпротивление, което е преодоляно чрез ротационни движения. Изведнъж съпротивлението рязко изчезва и апаратът се оказва в коремната кухина, като отблизо се вижда черният дроб (виж снимки отдолу в коментар). Апаратът е изваден и се забелязва мястото на перфорация на тънкото черво.

Проведена е спешна операция, при която част от илеума е изрязан. Интраоперативно е извършена ентероскопия, която открива източника на кървене – съдови малформации в недостигнатата първоначално част на тънкото черво. Засегнатата зона също е изрязана. Пациентът се възстановява успешно от операцията и няма нови епизоди на кървене в следващите 6 месеца.

Общата честота на нежелани събития при моторизирана спирална ентероскопия е 17%, но почти всички са леки. Сериозните усложнения са около 1% – перфорация, панкреатит или тежко кървене, което налага кръвопреливане или нова процедура за спирането му. Когато по време на моторизирана спирална ентероскопия, напредването на апарата спре, дори след промяна на позицията и мануален натиск на корема, изследването трябва бързо да се прекрати, за да се избегнат усложнения. Неогледаната част от тънкото черво може да бъде достигната в обратна посока – в случая чрез въвеждане на апарат през ануса.

Източник: Small-bowel transection after peroral motorized spiral enteroscopy Pal, Partha et al. iGIE

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...