Клиничен случай – засядане на капсули в хранопровода

39-годишна жена отива в спешно отделение поради невъзможност за преглъщане след прием на три капсули за отслабване. Те съдържат целулоза и лимонена киселина, които след разтваряне абсорбират водата в стомаха и тънкото черво. Така значително се увеличава обема на формирания хидрогел, което стимулира усещането за ситост. Жената е диагностицирана е еозинофилен езофагит в миналото, но към момента не се проследява от гастроентеролог и не приема лекарства, защото предходния медикаментозен курс е приключил в миналото.

Гастроскопията открива желатинизирани капсули под формата на хидрогел в хранопровода (снимка отдолу в коментар). Част от материите са извадени посредством ендоскопски инструменти, а останалото количество е избутано към стомаха. Манипулацията е силно затруднена поради желатиновата консистенция, която пречи на захващането. Взети са биопсии от хранопровода. Хистологичното изследване потвърждава диагнозата еозинофилен езофагит с 15 еозинофили на микроскопско поле.

Подобни капсули за отслабване може да се разтворят и да образуват обемен хидрогел в хранопровода, вместо в стомаха, което води до невъзможност за преглъщане. За да се намали риска от подобен нежелан ефект, е нужно да се приемат с достатъчно количество вода и поотделно, а не трите капсули наведнъж.

Медикаментът за отслабване не е наличен у нас, но може да се намери в някои европейски страни и САЩ.

Източник: Kupferman, Judah MD1; Wend, Matthew DO1; Lourdusamy, Vennis MD1; Walfish, Aaron MD1; Aron, Joshua MD1; Gurram, Krishna MD1. Get It Out: Hydrogel Capsules Impacting in the Esophagus. ACG Case Reports Journal 10(7):p e01094, July 2023.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...