Лечение на глобус (усещане за чуждо тяло в гърлото)

Неболезненото усещане за бучка или чуждо тяло в гърлото се нарича глобус (globus). То може да бъде постоянно или епизодично и обикновено се подобрява при хранене и преглъщане. Глобусът е не е рядко състояние с честота до 46% в някои проучвания. Поставянето на диагноза глобус изисква гастроскопия за изключване на друга причина за оплакванията. Състоянието се отнася към функционалните нарушенията и причината за възникването му не е известна.

Ново проучване с малък брой участници (N=40) сравнява ефективността на три вида терапии при пациенти с глобус – инхибитор на протонната помпа, невромодулатор и когнитивно-поведенческа терапия. Краткият извод е, че невромодулаторът и когнитивно-поведенческата терапия са по-ефективни от често използвания инхибитор на протонната помпа, даван рутинно при киселини.

Разумно е след изключване на друго заболяване да се изпробва курс с инхибитор на протонната помпа и ако той не е ефективен да се започне невромодулатор или когнитивно-поведенческа терапия, която у нас на практика не съществува в научно базиран вид.

Източник: Poovipirom, N, Ratta-apha, W, Maneerattanaporn, M, Geeratragool, T, Chuenprapai, P, Leelakusolvong, S. Treatment outcomes in patients with globus: A randomized control trial of psychoeducation, neuromodulators, and proton pump inhibitors. Neurogastroenterology & Motility. 2022; 00:e14500.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...