Поглъщане на редкоземни магнити

23-месечно момиче е отведено в спешно отделение поради повръщане от 4 дни. Рентгеново изследване установява чуждо тяло под формата на броеница (снимка А), разположено в средната част на корема. Няма данни за запушване или перфорация на черво. Първоначално не става ясно какъв е обектът и дали е причина за оплакванията.

Започнато е лечение с течности през устата с цел придвижване на обекта по храносмилателния тракт. След 2 дни контролната снимка не показва промяна в положението на чуждото тяло. Компютърната томография потвърждава кръгъл обект с метална плътност и с формата на мъниста в средата на корема. Не става ясно дали обектът е разположен във вътрешността на червото или извън него.

Каква е диагнозата?

На шестия ден, поради продължаващи оплаквания и липса на движение на предмета, е взето решение за хирургична операция (лапаротомия). Извадени са 16 редкоземни магнита, прилепнали един към друг под формата на пръстен – виж снимка отдолу в коментар. Те са попаднали в мезентериума около крайната част на тънкото черво (терминален илеум). Внимателен оглед открива дефект в тънкочревната стена, формиран поради натиск от магнитите, през който са изпаднали в перитонеалната кухина. Вероятно след това са мигрирали надолу и накрая са попаднали в мезентериума на тънкото черво. Не се открива абсцес или активно изтичане на чревно съдържимо. Частта на червото с дефекта е изрязана и е извършена термино-терминална анастомоза.

Поглъщането на чужди тела е често при деца, а редкоземните магнити крият свои специфични рискове. Те са съставени от неодимова сплав, която е 10-20 пъти по-силна от традиционните магнити. По тази причина магнитите се привличат един друг, дори когато са в различни сегменти на червото. Силното привличане може да доведе до запушване на червото, некроза поради натиск, формиране на фистула или перфорация. В САЩ редкоземните магнити са били забранени за продажба на деца под 14 години, но след това заповедта е отменена.

Необичайното в случая е свободната позиция на чуждото тяло в мезентериума на тънкото черво и относително леките оплаквания, които обаче затрудняват навремнната диагноза. Първоначално лекарите са мислели, че обектът е метална гривна и не са били убедени, че това е причината за повръщането. Случаят илюстрира, че редкоземните магнити не трябва да се използват близо до деца поради специфичните усложнения при евентуално поглъщане.

Източник: Syamal S, Hinshaw A, Lulgjuraj T. The Great Escape: The Surprising Finding in a Case of Acute Vomiting. Gastroenterology. 2021;160(3):666-668.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...