ППП синдром – панкреатит, паникулит, полиартрит

60-годишна жена постъпва в болница пореди коремна болка, обрив (снимка) и болки в множество стави. Лабораторните изледвания показват високи стойности на левкоцити и възпалителните маркери CRP и СУЕ. Липазата е повишена 736. Туморните маркери (CEA, CA19-9), IgG, хромогранин и серумен гастрин са в норма. Компютърната томография показва остър интерстициален панкреатит без туморни формации. Гастроскопията открива малки язви в стомаха. Колоноскопията е нормална. Жената не употребява алкохол.

Биопсията на кожата, в областта на обрива, демонстрира мастна некроза с „призрачни“ клетки и базофилно пунктиране поради калцификация. Промените са характерни за възпаление на мастната тъкан (паникулит). Имунологични изследвания изключват васкулит. Пациентът няма ефект от висока доза кортикостероид за една седмица.

Каква е диагнозата?

Американските лекари поставят диагнозата троен П синдром (PPP syndrome). ППП синдром е рядко състояние, което се дължи на липазата, попаднала в кръвта и се характеризира с Панкреатит, Паникулит и Полиартрит (възпаление на много стави). Предложено е лечение с октреотид, за да се намали количеството на панкреасните ензими в периферните органи, но симптомите и нивата на липазата остават непроменени. След мултидисциплинарно обсъждане е препоръчан скрининг за рак на панкреаса след 6 месеца.

Източник: Fatima I, Sadeddin E, Ghoz H, An Unusual Cause for Pancreatitis: Triple P syndrome, Gastro Hep Advances (2023)

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...