Черен хранопровод след употреба на метаамфетамин

Ето интересен случай на „черен хранопровод“ от новия брой на AJG. 60-годишен мъж, употребяващ нелегални субстанции, идва в спешния център с повръщане на кръв (хематемеза). Установява се, че е с дихателна и бъбречна недостатъчност, а за капак е в септичен шок. Той е интубиран и е започната диализа. Лабораторните изследвания показват типични находки за напреднало алкохолно чернодробно заболяване – повишени чернодробни ензими, нисък албумин, коагулационни нарушения. Изследването на урина установява скорошна употреба на метаамфетамин. Пациентът се оказва и положителен за хепатит С.

Гастроскопията след няколко дни показва черно оцветяване на лигавицата на хранопровода до нивото на стомаха. Картината отговаря на остра некроза на хранопровода (AEN). Това е рядка форма на възпаление на хранопровода (езофагит), настъпваща при нарушено кръвоснабдяване (тъканна хипоперфузия) и нарушение на локалните защитни бариери. Острата некроза на хранопровода се среща рядко, защото органът има богата мрежа от колатерални съдове. Промените при шок обаче може да доведат до исхемия на лигавицата.

Въпреки че точната причина за некрозата не може да бъде сигурна, лекарите предполагат, че роля има метаамфетаминът, който е известен вазоконстриктор (вещество, свиващо съдовете). В случаи като този е важно да не се поставя назогастрална тръба и пациентът да не се храни поне 24 часа с цел избягване на перфорация.

От кръвните култури се изолира гъбичката Candida, която е лекувана с противогъбичен препарат с постепенно стабилизиране на състоянието. Пациентът е изписан от болница на ден 16 и е насочен за лечение на хроничния хепатит С.

Източник: Merrill, Daniell DO, MBA1; Likhitsup, Alisa MD2. S2390 The Dark Side of Drugs: Black Esophagus – A Case Report of Acute Esophageal Necrosis in a Methamphetamine User. The American Journal of Gastroenterology: October 2022 – Volume 117 – Issue 10S – p e1599-e1600

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...