Невромодулатори при синдром на раздразненото дебело черво

Повече лекари трябва да са запознати с препоръките за лечение на коремна болка с невромодулатори при нарушения на оста мозък-черво (DGBI). Преди тези заболявания се означаваха като функционални – най-често синдром на раздразненото черво (IBS), функционална диспепсия (FD) и др. Те са изключително чести и всеки лекар ще се сблъскa с тях в рутинната си практика. В леките форми коремната болка може да бъде контролирана със спазмолитици, но понякога те не са достатъчни. Тогава научно базираните препоръки казват, че трябва да се обмисли включването на „невромодулатор на оста мозък-черво“. В тази група се включват различни антидепресанти, антипсихотици и други централно действащи медикаменти. Лекарят е длъжен да обясни, че медикаментите не се изписват с психиатрична цел, а за контролиране на болката. Използват се ниски дози, многократно по-ниски от тези в психиатрията. Пациентите трябва да разберат, че дадено лекарство може да бъде използвано по повече от един начин в зависимост от ситуацията. Например пациенти могат да приемат аспирин за ставна болка, но и като профилактика срещу тромбози.

Експертна група в сферата на DGBI е публикувала научна статия с препоръки за лечение на хронична коремна болка при функционални заболявания. Ето някои от важните препоръки:

1. Нискодозови курсове с трициклични антидепресанти (TCA) са с най-убедителни данни за полза при лечение на хронична коремна болка.

2. Селективни норадреналинови рецепторни инхибитори (SNRI) имат поне равна полза спрямо TCA въз основа на данни от други болкови състояния, но не са адекватно оценени при хорнична коремна болка

3. В общия случай, когато болката е лека до умерена и епизодична може да са достатъчни периферно действащи медикаменти, но когато болката е по-тежка или постоянна трябва да се добавят или заменят централно действащи медикаменти (т.е. невромодулатори на оста-мозък черво)

4. Трицикличните антидепресанти са първа линия невромодулатори за лечение на синдрома на раздразненото черво (IBS). Третичните амини могат да намалят диарията и също подобряват лошия сън. Вторичните амини може да се изберат, когато се желаят по-малко холинолитични или антихистаминови странични ефекти.

Повечето гастроентеролози не се чувстват комфортно да изписват невромодулатори. Не познават съвсем ясно ползите и потенциалните странични ефекти. Но често се налага те да бъдат използвани, защото коремната болка е типичен симптом на DGBI и понякога се контролира много трудно.

Източник: Drossman DA, Tack J, Ford AC, Szigethy E, Törnblom H, Van Oudenhove L. Neuromodulators for Functional Gastrointestinal Disorders (Disorders of Gut-Brain Interaction): A Rome Foundation Working Team Report. Gastroenterology. 2018 Mar;154(4):1140-1171.e1.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...