Клиничен случай – метастатична кожна форма на болестта на Крон

20-годишна жена с болест на Крон отива при личния лекар с новопоявила се кожна формация над горната устна, нарастваща в последните 2 години. Към момента болестта на Крон е в ремисия, след четири операции, и пациентът не приема медикаменти. Няма други заболявания и се чувства физически добре. Съобщава, че кожната формация обикновено е розова, но в редки случаи става по-червена. Проведена е биопсия, която показва грануломи, заобиколени от хроничен възпалителен инфилтрат от лимфоцити и плазматични клетки. Вижте снимка в коментар отдолу. Изследването за гъбички и микобактерии е отрицателно.

Каква е причината за кожната формация и какво може да се направи? Случаят е публикуван в научното списание Biomedical Research International (IF = 3.411).

За съжаление, това е най-рядката кожна изява при болестта на Крон, известна като метастатична болест на Крон (МБК). Кожните промени при нея варират по форма и големина и могат да се появят навсякъде по кожата, която няма пряк контакт с храносмилателната система. Няма връзка с активността на подлежащото чревно заболяване, може да се изяви и в момент на ремисия. Диагнозата се поставя чрез кожна биопсия, където находките са сходни с тези от чревните биопсии при болест на Крон. Често диагнозата се бърка с други кожни заболявания и лечението се забавя. Поради редкостта си няма общоприет научен консенсус за лечение. Може да се приложат локални или орални стероиди, биологична терапия или дори хирургично лечение със смесени резултати.

В описания случай пациентката е пожелала медикаментозно лечение и е започнато локално приложение на крем tacrolimus със значително подобрение след 6 месеца.

Източник: Aberumand B, Howard J, Howard J. Metastatic Crohn’s Disease: An Approach to an Uncommon but Important Cutaneous Disorder. Biomed Res Int. 2017;2017:8192150.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...