Очистителни клизми НЕ се препоръчват при подготовката за колоноскопия

Подготовката преди колоноскопия НЕ трябва да включва очистителни клизми. Те НЕ подобряват почистването на дебелото черво и и са свързани с дискомфорт за пациента. Препоръката да НЕ се правят рутинно клизми преди колоноскопия е потвърдена и от европейското дружество ESGE.

Очистителните клизми имат и друг проблем. В редки случаи накрайникът може да нарани лигавицата на ректума и да причини линейни повърхностни разкъсвания. Кървенето е рядко, но при колоноскопия може да създадат диагностични проблеми. Вижте снимка в кометнарите на типично повърхностно разкъсване след клизма. Макар и частично заздравяло, то може да е изненада неприятно ендоскописта и да наложи вземане наа биопсии от ръбовете „за всеки случай“.

Ако ви предстои колоноскопия, трябва да знаете, че клизмите не са нужни за добро почистване. То се постига чрез разделена доза на лаксативен разтвор. Клизмата създава дискомфорт и не води до по-добър резултат. Ценен съвет, който ще ви спести напрегнати моменти.

Източник: Bowel preparation for colonoscopy: European Society ofGastrointestinal Endoscopy (ESGE) Guideline – Update 2019

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...