Клиничен случай – поглъщане на дъвки

Случайни изследвания при 52-годишна жена установяват желязодефицитна анемия с хемоглобин 67. Доскоро тя е била пушач, но досега не е имала сериозни заболявания. За да се установи причината за анемията са планирани изследвания на стомаха и дебелото черво. Гастроскопията открива промени в хранопровода, причинени от киселини (рефлукс езофагит стадий С), както и хиатална херния с размер около 3 cm, която може да е причина за хронична загуба на желязо.

Колоноскопията неочаквано установява многобройни чужди тела в дебелото черво. Някои от тях са заклещени в отворите на наличните дивертикули.

Какво се случва тук? Какви са чуждите тела?

Това са погълнати никотинови дъвки, които жената е използвала след спиране на цигарите. Тя признава, че е поглъщала средно 25 дъвки дневно (!) за последните три години. Само в една от частите на дебелото черво (цекум) има около 30 останали дъвки. Залепналите за стената дъвки лесно се премахват чрез промиване с вода, но заклещените в дивертикулите не могат да бъдат отстранени и са оставени на място.

Откриването на дъвки в дебелото черво на пълнолетни лица е изключително рядко. Повечето описани случаи са при деца. В един от случаите дъвката е открита при колоноскопия след фалшиво положителен резултат за повишена активност при позитрон-емисионна томография (ПЕТ).

Може да сте спокойни, защото няма известна причинно-следствена връзка между поглъщането на дъвки и някакви конкретни болести. Все пак е препоръчително дъвките да се изплюват, особено ако се използват в голямо количество ежедневно.

Източник: Magee JS, Bernick SJ. Undigested Gum Found During Colonoscopy. ACG Case Rep J. 2020 Mar 16;7(3):e00339.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...