Клиничен случай – синя кръв при метхемоглобинемия

Кои хора имат „синя кръв“?

25-годишна жена отива в спешно отделение поради силна отпадналост, недостиг на въздух и промяна в цвета на кожата. Оплакванията са започнали преди един ден. Прегледът установява дихателна честота от 22 вдишвания за минута и сатурация на кислорода 88%. При подаване на кислород с маска сатурацията остава непроменена. Пациентът изглежда цианотичен (снимка А) и учудващо има тъмносиня артериална и венозна кръв (снимка В).

Каква е диагнозата?

Кръвно-газовият анализ показва парциално налягане на кислорода в артериална кръв (pO2) 120 mmHg и изчислена кислородна сатурация 100%. Но при измерване чрез CO-оксиметрия сатурацията на кислорода е 67%. Процентът метхемоглобин е силно повишен – 44%. Диагнозата е метхемоглобинемия – повишено количество на метхемоглобин в кръвта.

Метхемоглобин е форма на хемоглобина, при която желязото е окислено от двувалентно (феро йон, Fe2+) на тривалентно (фери йон, Fe3+). За разлика от нормалния хемоглобин (Fe2+), метхемоглобинът (Fe3+) не се свързва с кислорода и не го пренася до тъканите.

Жената съобщава, че е използвала големи количества от локалния анестетик бензокаин миналата вечер за облекчаване на зъбобол. Метхемоглобинемия може да възникне при използване на различни медикаменти, включително локални анестетици като бензокаин. Метаболитните пътища изглежда варират от пациент на пациент, което прави състоянието непредвидимо.

Жената е лекувана с венозно приложение на метиленово синьо, което бързо води до подобрение на дишането и възстановяване цвета на кожата. Насочена е за специализирано лечение на денталния проблем.

Източник: Warren OU, Blackwood B. Acquired Methemoglobinemia. N Engl J Med. 2019;381(12):1158.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...