Клиничен случай – анемия и железен дефицит след консумация на чай

48-годишен бизнесмен с дългогодишна анемия постъпва в болница за уточняване на причината. Той има артериална хипертония и захарен диабет, а от около месец лесно се уморява при леки натоварвания. Работи като маркетинг мениджър в компания за производство на отливки. В миналото е поставена диагноза „лека таласемия“, но му е било позволено да дарява кръв, докато е бил войник. Мъжът не е вегетарианец и няма други оплаквания освен лесната уморяемост.

Прегледът установява бледа кожа и конюнктиви. Лабораторните резултати показват желязодефицитна анемия с хемоглобин 62, а левкоцитите са в референтни граници. Серумна електрофореза изключва бета-таласемия. Биохимичните изследвания показват нормална чернодробна, бъбречна и щитовидна функция. Изключена е инфекция с вирусен хепатит В и С. Концентрацията на олово в кръвта е в референтни граници.

Проведена е гастроскопия и колоноскопия, които не откриват източници на кървене в стомаха и дебелото черво. Единствените находки са леки рефлуксни промени в хранопровода и малки вътрешни хемороиди. Дванадесетопръстникът изглежда нормално, а серологичните изследвания за глутенова ентеропатия са отрицателни. За изключване на тънкочревни тумори е проведена компютърна томография на корема с венозен и орален контраст, която е напълно нормална с изключение на леко уголемена слезка.

Причината за желязодефицитната анемия остава неизяснена, докато пациентът не е разпитан подробно за неговата диета и прием на напитки.

Каква може да е диагнозата? Пациентът НЕ е вегетарианец. Каква необичайна практика в приема на храна или напитки може да доведе до анемия?

Мъжът обяснява, че редовно спазва тайванската традиция за консумация на зелен чай по време на бизнес преговори. Тъй като е много амбициозен за израстване в кариерата, той говори с клиенти почти по цял ден. Консумацията му на зелен чай от понеделник до петък достига 1500 ml дневно за последните 20 години.

Усвояването на желязото в храносмилателната система може да се наруши от фенолни съединения с катехолови групи в чая. Различни полифеноли, приемани с диетата или с напитките, може да инхибират абсорбцията на желязо. Огромното количество чай, приемано от пациента в случая, е достатъчно да причини тежка анемия въпреки нормалната останала диета. От друга страна, консумацията на чай е препоръчителна при пациенти, които имат претоварване с желязо, като например при таласемия и наследствена хемохроматоза.

Научен обзор стига до извода, че здрави хора, консумиращи „западна диета“, няма нужда да ограничават приема на чай. Но в литературата са описани случаи на анемия, предимно при азиатци, консумиращи големи количества чай, което трябва да се има предвид при снемане на анамнеза. Стойностите на хемоглобина обикновено бързо се повишават при избягване на топлата напитка.

Индийско проучване демонстрира повишен риск от желязодефицитна анемия при ученици, консумиращи чай заедно с основните хранения. Чаят има своите полезни качества, но потенциалните му нежелани ефекти също трябва да се познават от лекарите.

Мъжът е лекуван с железни препарати, първо венозно, а след това през устата. Отчита се бързо подобрение на хемоглобина до пикова стойност 112. След това той отново започва да консумира големи количества чай, въпреки съветите на лекарите. Твърди, че е пристрастен към ободряващите свойства на напитката. След два месеца хемоглобинът вече е спаднал до 100 на фона на постоянно заместване с железен препарат.

Източник: Fan FS. Iron deficiency anemia due to excessive green tea drinking. Clin Case Rep. 2016 Oct 5;4(11):1053-1056.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...