Клиничен случай – гландуларна туларемия

68-годишен мъж отива при личния си лекар поради повишена температура и болезнено подуване на дясната страна на шията от около два месеца. Два дни преди появата на оплакванията е починала котката на пациента. Той я е лекувал с кортикостероида преднизон поради предполагаема котешка левкемия, диагностицирана от ветеринар, но без лабораторни изследвания.

Прегледът на пациента установява три уголемени зачервени и болезнени лимфни възли. Останалата част от прегледа е нормална.

Каква е диагнозата?

Лабораторните изследвания показват положително антитяло от клас IgM за бактерията Francisella tularensis. Диагнозата е гландуларна (жлезиста) туларемия. Това е втората по честота форма на заболяването след улцеро-гландуларната. Тъй като микробиологичната посявка изисква условия на трето ниво на биозащита, диагнозата е поставена само серологично.

Туларемия е инфекциозно заболяване (зооноза), което може да причини уголемени лимфни възли, кожни язви, повишена температура, а понякога и пневмония или инфекция на гърлото. Домашните котки може да се заразят след консумация на инфектирана плячка и да предадат бактерията на хората. Заболяването е кръстено на град Тюлери (на англ. Tulare) в щата Калифорния, където първо е установено.

Мъжът е лекуван с антибиотика доксициклин за 4 седмици. Оплакванията се подобряват след 5 дни и напълно изчезват след 3 седмици.

Източник: Marks L, Spec A. Glandular Tularemia. N Engl J Med. 2018;379(10):967.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...