Клиничен случай – мукосубмукозни полипи в дебелото черво

59-годишен мъж постъпва в болница поради подуване на корема от 15 дни. Преди десет години е опериран за рак на дебелото черво. Прегледът и лабораторните изследвания са нормални. Колоноскопията открива полипи, приличащи на „червеи“ в дебелото черво (снимка А и В). Те са биопсирани и хистологичният резултат показва субмукозни разширени структури, съдържащи кръвоносни и лимфни съдове (снимка С).

Каква е диагнозата?

Това са рядко срещаните дебелочревни мукосубмукозни елонгирани полипи. Не е ясна причината за възникването им. За първи път са описани през 1994 от Матаке. Имат характерен издължен вид, подобно на „червей“. Хистологично са съставени от нормална лигавица, която покрива разширен субмукозен слой с голямо количество съдове. Не изглежда да са свързани с други заболявания. Досега е описан само един случай с развитие на рак на върха на подобен полип. Понякога могат да доведат до кървене или интусусцепция (телескопиране) на червото. Ендоскопското им отстраняване чрез резекция (снимка D) е безопасно и ефективно.

Източник: Colonic mucosubmucosal elongated polyps Hu, Peixin et al. Gastrointestinal Endoscopy, Volume 98, Issue 4, 668 – 669

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...