Снимки при провеждане на колоноскопия

В развитите държави е рутинна практика при провеждане на колоноскопия да се правят множество снимки на ключови моменти от процедурата. Фотодокументацията помага на пациентите да разберат какво е направено. Също така е от полза при търсене на второ мнение и дори като защита от съдебни дела. У нас изследванията не се записват рутинно, което може да се окаже проблематично.

Ето 10 важни съвета за снимките по време на колоноскопия според нова научна статия:

1. Снимка на цекума – Достигането на сляпото черво (цекум) е индикатор за качество при провеждане на колоноскопия. Непълното изследване (което не достига края на дебелото черво) е рисков фактор за изпускане на полипи и рак. Снимката трябва да включва отвора на апендикса и илеоцекалната клапа

2. Снимка на терминалния илеум – Не е задължително при всяка колоноскопия да се влиза в тънкото черво (терминален илеум). Но ако това се направи, трябва да се документира със снимка, която да показва власинките (вили) на тънкото черво и гънките, наречени valvulae conniventes

3. Снимка на качеството на почистване – Доброто почистване на дебелото черво също е индикатор за качество на процедурата. Оценява се след всички опити за промиване и аспириране на остатъчните материи. При наличие на материи, които затрудняват визуализацията, трябва да се направят снимки.

4. Снимки на големи полипи преди отстраняването им – Според американските препоръки (USPSTF) трябва да се направи снимка на всеки полип над 10 mm. Така се документира морфологията преди отстраняване и полипът може да бъде класифициран като вероятен аденом, сесилна сератна лезия (SSL), хиперпластичен полип или инвазивен рак според NICE класификаията, зависеща от цвета, съдовете и повърхностната структура. Снимките трябва да демонстрират и използваните техники като субмукозна инжекция за повдигане на полипа. Оценката на големината на полипа е трудна без помощно устройство с известни размери (примка, щипка), което също трябва да присъства в снимката за сравнение.

5. Снимка на раната (дефекта) след отстраняване на полипа – Подобна снимка пази лекарите срещу съдебни искове за непълно отстраняване. Трябва да се документират и допълнителни техники за затваряне на дефекта, като поставянето на клипсове.

6. Снимка на поставените татуировки за маркиране мястото на отстранения полип – При контролна колоноскопия татуировките помагат бързо да се определи къде е бил отстранения полип. Татуировките насочват и хирурзите при операция на невъзможни за ендоскопско отстраняване полипи. У нас татуиране в близост до полипа, за съжаление, не се прилага рутинно.

7. Снимка на всеки полип, който не е отстранен – Такива снимки са полезни при търсенето на второ мнение и спестяват на пациента нова колоноскопия за оценка дали полипите могат да бъдат премахнати ендоскопски и с каква техника да стане това

8. Снимка на всяка значима находка при колоноскопия – изразът „снимката струва хиляди думи“ е напълно валиден за ендоскопските процедури. Подобни находки могат да бъдат дивертикули, меланоза, ангиодисплазии и др.

9. Снимка на ретрофлексия в ректума – ретрофлексията е важна техника за оглед на прехода между анус и ректум

10. Снимка на ретрофлексия в дясната част на дебелото черво – голяма част от пропуснатите полипи и тумори са разположени в десните отдели на червото. Затова някои лекари препоръчват двоен оглед на тази зона. Вторият оглед може да стане отново при апарат гледащ напред или чрез ретрофлексия от цекума.

Лично аз записвам видео клипове на всички мои процедури. Така се чувствам спокоен и знам, че трябва да изпълнявам всички критерии за качеството, защото записите остават.

Източник: Key landmarks to be documented and photographed during colonoscopy Dominitz, Jason A Gastrointestinal Endoscopy

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...