Клиничен случай – късна перфорация след отстраняване на полип

31-годишен мъж е насочен за лечение на голям полип в дебелото черво в областта на апендикса. Колоноскопията установява полип на краче с червена неправилна повърхност и размер на главата около 40 mm (снимка 1a). Крачето е дебело (10 mm) и дълго (20 mm) като води началото си от отвора на апендикса. Лекарите подозират, че това може да е част от обърнат навътре (към червото) апендикс. Крачето на полипа е лигирано (вързано) чрез Endoloop и е направен разрез отгоре без предварително инжектиране (снимки 1b и c). Получената рана е затворена с многобройни клипсове (снимка 1d).

След процедурата пациентът няма оплаквания, но на следващия ден се развива коремна болка и висока температура. Компютърната томография показва задържане на течност в корема, което говори за забавена перфорация. (снимка 2а). Тъй като коремната болка е локализирана, японскте лекари първоначално започват консервативно антибиотично лечение с цефметазол. Лабораторните изследвания показват най-висока стойност на левкоцитите 10.2 на ден 2 и на възпалителния маркер CRP 23 на ден 4. Контролната компютърна томография на ден 6 не открива допълнително изтичане и се провежда дренаж през кожата на наличния абсцес (снимка 2b). Пациентът започва да се храни на ден 11 и е изписан успешно без операция на ден 21.

Изрязаният полип има кухо краче, което означава, че разрезът е обхванал цялата стена на дебелото черво (снимка 2c, стрелка). Хистологично полипът е хамартом с аденоматозен компонент и лекостепенна дисплазия като при синдрома на Peutz-Jeghers.

Полипите от типа Peutz-Jeghers са редки в областта на обърнат апендикс. Въпреки че в миналото е докладвано успешно ендоскопско отстраняване чрез използване на Endoloop, безопасността на процедурата все още не е потвърдена. В случая поставената връзка чрез Endoloop и клипсовете, затварящи раната, най-вероятно са изпаднали след връщане на апендикса в нормалната си позиция след изрязването на полипа. Това е довело до късна перфорация. При манипулации в областта на обърнат апендикс лекарите трябва да използват по-сигурни методи за затваряне на дефекта като ендоскопски ушиватели или големи клипсове над апарата (over the scope clips).

Източник: Ueda T, Takeuchi Y, Nishimura J. Delayed perforation after endoscopic resection of a Peutz-Jeghers-type polyp arising from an inverted appendix. Dig Endosc.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...