Клиничен случай – съдови звезди при идиопатична миоинтимална хиперплазия на мезентериалните вени

59-годишен мъж отива в болница поради коремна болка и диария от 1 година. Той има рефлуксна болест и висок холестерол, за което приема съответно ланзопразол и симвастатин. Компютърната томография показва задебелена стена на сигмовидното дебело черво и свободна течност, което говори за остро възпаление (снимка отдолу в коментар). Захранващите съдове на червото са проходими и няма данни за исхемичен колит.

Колоноскопията открива оток и зачервяване на лигавицата в лявата част на дебело черво с множество разширени съдове тип „съдови звезди“ (spider naevi, снимка отдолу в коментар). Пациентът няма чернодробни заболявания и няма подобни разширени съдове по кожата. Хистологичният резултат от взетите биопсии показва „артериализация“ на капилярите, без данни за исхемия или активен колит.

Каква е диагнозата?

Английските лекари първоначално мислят за възпалителни и исхемични причини на увреждането, но хистологичният резултат изключва активен колит. Разширените съдове (телеангиектазии) насочват към съдово заболяване, но ангиодисплазии са малки вероятни, тъй като те са значително по-широки и извити. Съдовите формации при пациента са като тънки клони, излизащи от централна точка и наподобяват съдови звезди. Подобни съдови звезди са докладвани в дебелото черво при пациенти с цироза, но мъжът няма чернодробно заболяване и хистологичният резултат не отговаря на портална колопатия.

Поради установената „артериолизация“ на капилярите лекарите се насочват към рядката диагноза идиопатична миоинтимална хиперплазия на мезентериалните вени (IMHMV). Това е заболяване, което засяга лявата част на дебелото черво, най-вече при мъже на средна възраст и се характеризира с необичайно задебелени мезентериални вени.

Единственото лечение за идиопатична миоинтимална хиперплазия на мезентериалните вени е хирургично отстраняване на засегнатия сегмент. Стероидите са неефективни и дори могат да повишат риска от перфорация. Мъжът се съгласява за операция и изрязаният материал демонстрира типичните съдови промени за идиопатична миоинтимална хиперплазия на мезентериалните вени, което потвърждава диагнозата.

Изводът е, че когато в дебелото черво се видят „съдови звезди“, трябва да се мисли за рядкото заболяване идиопатична миоинтимална хиперплазия на мезентериалните вени.

Източник: Hunter H, Johnston AJ, Said W, et alColonic spider naevi in a middle-aged manGut Published Online First: 07 August 2023.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...