Клиничен случай – подкожен емфизем след перфорация на черво

72-годишен мъж е опериран за рак на дебелото черво. Операцията е усложнена от изпускане на направения шев (инсуфициенция на анастомозата) и се налага извеждане на илеостома. След една година пациентът подлежи на контролна колоноскопия преди нова операция за възстановяване на чревния пасаж. Той има хронично белодробно заболяване поради инхалиране на прах (пневмокониоза).

Десет минути след начало на колоноскопията пациентът става хемодинамично нестабилен. Процедурата трябва да се спре преждевременно преди отстраняване на открит полип. Лицето на пациента се надува (снимка А) и видимо се различава от обичайното му нормално състояние (снимка В). Компютърната томография на корема е показана на снимка С.

Каква е диагнозата?

За съжаление, това е перфорация на черво, която води до подкожен емфизем (свободен въздух под кожата). Образното изследване открива и пневмоперитонеум (свободен въздух в перитонеалната кухина), пневмоторакс (свободен въздух в гръдната кухина), пневмоперикард и екстраперитонеална фистула.

Анатомичните промени след операцията в миналото, хроничното белодробно заболяване, илеостомата и използването на стаен въздух (вместо СО2) по време на процедурата повишават риска от усложнения след перфорацията.

Перфорацията е рядко усложнение на колоноскопия. Според информацията в клиничния случай се случва при 5.8 на всеки 10 000 колоноскопии, като в 52% от случаите се установява в рамките на 1 час. Рискът е по-висок при терапевтични процедури, например с отстраняване на полипи, отколкото при чисто диагностични, където се търси причината за оплакванията.

Възможните усложнения на колоноскопията са описани подробно в информираното съгласие. Четете внимателно и подбирайте лекарите си.

Източник: Pinto AM, Fonte A, Cerqueira R, Sarmento P. Widespread Emphysema After Elective Colonoscopy. ACG Case Rep J. 2023 Apr 14;10(4):e01026

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...