Клиничен случай – чревни камън

73-годишна жена е откарана в спешно отделение поради коремна болка, висока температура и повръщане от 3 дни. През последната година е имала още два подобни епизода. Жената е „прикована“ към леглото от 21 години поради тежка мозъчна травма при автомобилна катастрофа. Тя е хранена през гастростома, намираща се по предна коремна стена.

Прегледът установява напипваща се формация в долната дясна част на корема. Лабораторните изследвания са нормални. Компютърната томография показва множество формации в тънкото черво (илеум) с периферно вкалцяване и максимален диаметър 21 mm (снимки А и В).

Каква е диагнозата?

Образното изследване установява причината за оплакванията и поставя диагнозата – ентеролитиаза – чревни камъни. При нормални физиологични условия може да се формират микроконкременти, но те бързо биват отделени чрез ефективната перисталтикат Тежкият чревен застой и забавеният пасаж създават благоприятни условия за агрегиране на частици и формиране на чревни камъни. Обездвижените пациенти с чревна стаза са изложени на по-висок риск.

Ентеролитите варират по брой и размер. Тъй като при пациента от случая не се открива чревна непроходимост, лечението е консервативно (т.е. не е оперативно). Постепенно оплакванията отшумяват и жената е изписана след 7 дни.

Източник: Couto JP, Rodrigues AC. An Unusual Cause of Abdominal Pain. Gastroenterology. 2021;161(4):e9-e10. 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...