Има ли полза от тоалетно столче (squatty potty)?

Виждали ли сте реклами на тоалетно столче, което уж улеснява изхождането? Ново проучване показва, че от него няма полза за повечето хора.

Използването на тоалетно столче понякога се препоръчва от лекари при пациенти с констипация (запек). Но препоръките не са базирани на убедителни научни данни. Поставянето на крака върху столчето променя позата и ъгъла, което предполагаемо подобрява изхождането. Но австралийско проучване с 41 пациента с недиференцирана констипация стига до противоположния извод.

Изхождането е симулирано чрез тест за отделяне на балон (balloon expulsion test). В ректума се поставя балон, който се раздува с 50 мл вода и пациентът трябва да го отдели възможно най-бързо. Анализира се времето и субективното усещане за трудност. Време над 20 секунди се смята за удължено.

Участниците в проучването попълват предварителни въпросници и след това са подложени на 3 варианта на теста с балон. Те трябва да отделят балона в три позиции: съответно, 1) с крака на пода и ръце върху колената; 2) със столче на височина 7 инча (около 18 cm), ръце върху колената; и 3) със столче на височина 9 инча (около 23 cm), ръце около колената.

Анализът показва, че с повдигане на столчето прогресивно се променя ъгълът между гръбначния стълб и бедрената кост – става по-остър. Тоест столчето влияе на позата при изхождане. Но използването му не е свързано с промяна в обективните и субективните показатели при симулирано изхождане. Между трите групи няма разлики във времето за отделяне на балона, нито в дискомфорта и трудността на процедурата.

Изводът е, че тоалетно столче не бива да се препоръчва на всеки пациент с констипация. Настоящото проучване е с най-качествен дизайн до момента. Резултатите от него трябва да се познават и прилагат в ежедневната практика.

Източник: Trieu, RQ, Prott, G, Sequeira, C, et al. Using a footstool does not aid simulated defecation in undifferentiated constipation: A randomized trial. Neurogastroenterology & Motility. 2023; 00:e14580.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...