Клиничен случай – безоар в стомаха

47-годишен мъж постъпва в болница поради подуване на корема и болка от около година. Прегледът установява твърда подвижна формация в горната част на корема. Гастроскопията открива огромна формация тип „чуждо тяло“ в стомаха с размер 15 x 7 cm. Компютърната томография потвърждава пространство заемаща формация в стомаха с въздушни мехурчета във тътрешността ѝ (снимка 1).

Проведени са още две гастроскопии с опит за фрагментиране на части и изваждане, но неуспешно. Формацията е прекалено голяма и твърда. На петия ден пациентът е преведен в клиника по хирургия и е опиериран (гастротомия), като отстранената формация е показана на снимка 2.

Каква е диагнозата?

Изваденият по хирургичен начин материал е с размер 18 х 7.5 х 7 cm. Част от него е анализирана чрез спектроскопия. Съставът включва 85% танини и 10% целулоза. Формацията е безоар – чуждо тяло, образувано от неразградени вещества в стомаха. В случая то е с растителен произход (фитобезоар) и по-точно поради консумация на огромно количество райски ябълки (дизопиробезоар). От детска възраст мъжът се храни редовно с горчиви (незрели) райски ябълки.

В киселата срена на стомаха танините в райската ябълка полимеризират в коагулум, включващ целулоза, хемицелулоза и протеини, които са основата на безоара. Обикновено подобни формации са по-чести при хора с предходни операции на стомаха, захарен диабет или с дентални проблеми. Понякога натискът върху стената може да доведе до ерозии и язви. Най-течжкото усложнение е обструкция (запушване) и перфорация. Лечението включва изваждане на неразградените вещества и превенция на повторно формиране. Дизопиробезоарите са по-трудни за отстраняване, спрямо други видове безоари, поради своята твърдост. При невъзможност за изваждане чрез ендоскопска процедура е необходимо хирургично лечение.

Пациентът е изписан на седмия ден от болничния престой и е инструктиран да не консумира незрели райски ябълки. След 6 месеца той няма оплаквания, а контролната гастроскопия е нормална.

Източник:Zhang RL, Yang ZL, Fan BG. Huge gastric disopyrobezoar: a case report and review of literatures. World J Gastroenterol. 2008 Jan 7;14(1):152-4. 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...