Клиничен случай – муко-субмукозен елонгиран полип

62-годишен мъж постъпва в болница поради епизодична коремна болка, гадене и подуване от 6 месеца. Гастроскопията открива удължена формация с размер около 5 см във втората част на дванадесетопръстника. Лекарите първоначално подозират, че това е полип на краче (Paris 0-Ip), но огледът не открива глава в края на формацията. Огледът в режима NBI не установява подозрителни за рак характеристики.

Основата е инжектирана с разтвор на адреналин и формацията е изрязана чрез „гореща“ примка. Хистологичният резултат показва хиперпластична лигавица на дванадестопръстника и субмукозна експанзия на фибро-съединителна тъкан. Лимфните съдове са разширени. Не се откриват белези на възпаление. Описанието е съвместимо с диагнозата муко-субмукозен елонгиран полип. Това е рядка доброкачествена формация, която ендоскопски прилича на „червей“. Първоначално е описана в дебелото черво, но са докладвани и няколко случая в дванадесетопръстника. Може да имитира няколко други диагнози – пролабираща гънка на лигавицата при дивертикули, възпалителни полипи (при болест на Крон и улцерозен колит). Лечението е чрез ендоскопско изрязване.

Контролни гастроскопии след 3 и 12 месеца не показват остатъчни части от полипа. Вижте снимка от хистологичния резултат в коментар отдолу.

Източник: Източник: O’Morain, N, McCloskey, C, Flanagan, S, Doherty, G. A stalk with no polyp—A muco-submucosal elongated polyp in the duodenum. United European Gastroenterol J. 2023; 1– 2.

Снимка на изрязания муко-субмукозен елонгиран полип и характерен хистологичен резултат:
нормална чревна лигавица (жълта стрелка), покриваща ядро от субмукоза с богата мастна тъкан (сини стрелки) и съдове (зелени стрелки). Не се вижда значимо възпаление.

Няма налично описание на снимката.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...