Клиничен случай – чревна непроходимост (илеус) поради жлъчен камък

67-годишен мъж отива в спешно отделение поради пожълтяване на кожата, коремна болка и висока температура. Преди 20 години е преминал чернодробна трансплантация заради алкохолна цироза. След трансплантацията е имал многобройни хоспитализации поради остро възпаление на жлъчните пътища (остър холангит) и ендоскопски са отстранявани камъни от жлъчните пътища.

Лабораторните изследвания показват повишени стойности на общия билирубин 171 и на възпалителния маркер CRP 77. Ехографското изследване демонстрира леко разширени жлъчни пътища в черния дроб. Пациентът е хоспитализиран и е започнато антибиотично лечение. Проведена е ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP), която не открива нови камъни в жлъчните пътища, но се забелязва застой на хранителни материи в стомаха и дванадесетопръстника.

В следващите няколко дни пациентът започва да повръща и коремът му се подува, развива се остра бъбречна увреда. Компютърната томография открива раздуване на тънкото черво, което достига максимален диаметър 4 cm и наличие на обструкция (запушване) от формация в самото черво. Поради тежкото общо състояние, пациентът не е подходящ за оперативна интервенция. Проведена е двойно балонна ентероскопия и в тънкото черво е открит заклещен жлъчен камък с размер около 2.5 cm. Камъкът е придвижен първо до стомаха с примка, а след това е изваден през устата с мрежа на Рот. Оплакванията почти веднага изчезват и пациентът започва да се храни.

Чревната обструкция (илеус) е рядко усложнение след чернодробна трансплантация. Най-честите причини са сраствания след операцията или вътрешни хернии. Непроходимост, причинена от жлъчен камък, е рядко срещана и е по-честа при жени. Диагнозата се поставя обикновено чрез компютърна томография. Лечението включва агресивни реанимационни мерки – вливания и корекция на електролитните нарушения и интервенция за отпушване на червото. Това може да стане по хирургичен или ендоскопски път. При наличие на фистула (комуникация) между жлъчните пътища и тънкото черво е необходима оперативна интервенция.

Източник: Tiago Ribeiro, Miguel Mascarenhas, Hélder Cardoso, Guilherme Macedo; Bowel Obstruction after Liver Transplant: A Rare Cause. GE Port J Gastroenterol 2023;

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...