Клиничен случай – сарком на Капоши на ректум

32-годишен мъж с HIV инфекция постъпва в болница поради кървави изхождания, водниста диария и силна болка в ректума. Той провежда антиретровирусна терапия с биктегавир, емтрицитабин и тенофовир, а стойността на CD4 Т-клетките първоначално е неизвестна.

Наскоро мъжът е бил хоспитализиран в друга болница поради маймунска шарка. Тогава също е имал диария и болка в ректума. Проведено е лечение с тековиримат. В другата болница е направена колоноскопия и са взети биопсии от ректума. Те показват остро възпаление, но без данни за инфекция или злокачествено заболяване. Възпалението е отдадено на маймунската шарка. По-късно се появяват кървави изхождания, които налагат настоящото постъпване в болница. Пациентът е загубил над 20 килограма в последните 6 месеца и има нощни изпотявания. Съобщава, че понякога се появява остра коремна болка и е забелязал оток на скротума.

Прегледът установява хиперпигментирани кожни формации по гръдния кош и левия крак (снимка 1), които пациентът свързва със заздравяващи промени след маймунската шарка. Лабораторните резултати показват анемия с хемоглобин 83 g/L и MCV 92, висок креатинин 170 и скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) 42 mm/час. Многобройните тестове за инфекциозни причинители са отрицателни, включително за Clostridium difficile (PCR), хламидия (PCR), гонорея (PCR), туберкулоза (QuantiFERON), цитомегаловирус (PCR), бластомикоза (антигенен EIA), хистоплазмоза (антигенен EIA) и криптококоза (антигенен EIA).

Проведена е компютърна томография (снимка 2) и колоноскопия (снимка 3 на ректума).

Каква е диагнозата?

Компютърната томография показва задебелена стена на ректума, като също се установяват и уголемени лимфни възли в корема и малкия таз. CD4 T-клетките са 71 с HIV вирусен товар под 20 въпреки редовния прием на антиретровирусните медикаменти по думите на пациента. Тестовете за инфекциозни причинители са отрицателни. Имунохистохимичното изследване на биопсията от формацията в ректума показва неопластични клетки, положителни за ERG транскрипционен фактор и за човешки херпесен вирус 8 (HHV-8), което поставя диагнозата сарком на Капоши.

Саркомът на Капоши е рядко злокачествено заболяване, причинено от човешкия херпес вирус 8 (HHV-8). Пациентите с HIV имат повишен риск, като най-често се засяга гастроинтестиналния тракт. Едновременното развитие с маймунската шарка забавя точната диагноза въпреки наличието на множество насочващи фактори като: 1) уголемени лимфни възли и задебелена чревна стена; 2) наличието на т.нар. В симптоми – нощни изпотявания и загуба на килограми.

Саркомът на Капоши може да протича без никакви симптоми, когато засяга храносмилателната система или да причини неспецифични оплаквания като коремна болка, гадене, повръщане и диария. Може да засегне всяка част на гастроинтестиналния тракт, но най-често се открива в хранопровода, стомаха и тънкото черво.

Случаят илюстрира, че саркомът на Капоши може да е труден за разпознаване поради сходно протичане с опортюнистични инфекции, особено при липса на характерни кожни изменения. В този случай кожните промени и възпалението на ректума, причинени от маймунската шарка, замъгляват по-тежката подлежаща диагноза.

По време на болничния престой пациентът има усложнение с обструкция (запушване) на тънко черво, което налага спешна операция (дясна хемиколектомия). Той е изписан и насочен за химиотерапия, като продължава да приема антиретровирусното лечение за HIV.

Източник: “Monkey-See, Monkey-Do“ Finer, Zoe R. et al. Gastroenterology

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...