Клиничен случай – псевдомеланоза на дванадесетопръстника

При 84-годишна жена с желязодефицитна анемия се провежда гастроскопия, която установява черна пигментация (като „поръсено с пипер“) в дванадесетопръстника. Взетите биопсии показват положителен резултат при оцветяване с Берлинско синьо (снимка отдолу в коментар).

Каква е най-вероятната причина за странното оцветяване и опасно ли е то?

Случаят е публикуван в престижното научно списание Gastrointestinal endoscopy.

Берлинското синьо оцветява железен сулфид в горната част на вилите на дванадестопръстника. Поради желязодефицитна анемия пациентката е приемала желязо на таблетки (железен цитрат). Тъй като стойностите на хемоглобина вече са се подобрили на фона на железния препарат, лекарите решават да го спрат. Пет месеца и две години по-късно пигментът вече е изчезнал от дванадесетопръстника (снимка отдолу в коментар). Най-вероятната причина за оцветяването е приемът на желязо през устата.

Състоянието се нарича псевдомеланоза и отлаганията в лигавицата са от железен сулфид и/или хемосидерин. Не трябва да се бърка с меланоза на дебелото черво, където отлаганията са от липофусцин и причината е най-често прекомерна употреба на лаксативи (най-вече сена).

Псевдомеланозата на дванадесетопръстника се среща най-вече при възрастни пациенти и може да е свързана с бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, захарен диабет и някои медикаменти (желязо, антихипертензивни препрепарати – фуроземид, пропранолол, хидралазин, хидрохлортиазид и др.). Псевдомеланозата не е опасно състояние, само по себе си. Лечението трябва да е насочено към подлежащата причина.

Източник: Kanda N, Izumi Y. A case of pseudomelanosis duodeni that disappeared after discontinuation of iron pills. Gastrointest Endosc. 2022 Oct 7:S0016-5107(22)02025-9. 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...