Клиничен случай – външно притискане от чернодробни кисти

48-годишна жена с автозомно доминантна бъбречна поликситозна болест (АДБПБ) постъпва в болница поради тежест и болка в корема. В миналото е имала остър панкреатит и съобщава, че е с рефлуксна болест и артериална хипертония. Лабораторните изследвания показват нормална стойност на панкреасния ензим липаза. Жлъчният мехур и панкреасът са трудни за оглед при ехографско изследване. Проведена е компютърна томография (КТ) на корема, при която се установяват множество кисти в бъбреците и черния дроб с различен размер. По-късно пациентката отива за скринингова колоноскопия, където се установяват множество „мехурчета“ в стената на възходящото дебело черво (ascendens) и чернодробната флексура.

Каква е най-вероятната причина за находките при колоноскопията?

Признавам, че този случай ме заблуди. Смятах, че е въпрос с уловка и подозирах, че диагнозата е чревна пневматоза (pneumatosis intestinalis) – състояние, за което вече съм писал в страницата (линк в коментарите). Не се оказа така. Най-очевидното обяснение тук е правилното. Промените в стената на червото се дължат на външен натиск от множеството кисти в черния дроб. Вижте снимка от компютърната томография в коментарите. Черният дроб е огромен (напречен размер 28 см) и притиска околните органи. Тук чревна пневматоза (газово напълнени мехурчета в стената на тънкото и дебелото черво) е малко вероятна, защото няма типичните епизоди на кървене, исхемия или обструкция. Разширени вени на дебелото черво (варици) също са малко вероятни, тъй като няма портална хипертония.

За съжаление, пациенти с тежко протичане, както в този случай, се нуждаят от трансплантация на двата бъбрека и черния дроб.

Източник: Mathew C, Gomez Cifuentes JD, Mansour NM. Curious Colonoscopy Findings in a Patient With Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease. Gastroenterology. 2022 May;162(6):1595-1596.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...