Клиничен случай – остър проктит поради маймунска шарка

26-годишен мъж постъпва в болница поради прогресираща болка в ректума, за която смята, че се дължи на хемороиди. Той отрича скорошно пътуване в чужбина и рецептивен анален секс. При подробно разпитване се разбира, че е имал контакт с човек, заразен с маймунска шарка. Прегледът на пациента установява гнойни пъпки по кожата (снимка А).

Компютърната томография на малкия таз показва възпаление на ректума с реактивно уголемени околни лимфни възли. Колоноскопията установява силно зачервена и разязвена лигавица на ректума (снимки В и С). Биопсията от язва показва остро възпаление. Изследванията за гонорея, хламидия, сифилис и HIV са отрицателни. PCR изследване на проба, взета с тампон от ректума, е положителна за orthopoxvirus, към който спада маймунската шарка. Диагнозата е остър проктит (възпаление на ректума) поради инфекция с Mpox вирус (маймунска шарка). Започнато е лечение с tecovirimat. След 2 седмици пациентът вече има значително подобрение с редукция на ректалната болка и кожните формации.

Източник: Ramai, Daryl MD, MSc1; Dubroff, Jason MD, MPH1; Walker, Michael J. MD1. Severe Proctitis Associated With Mpox Virus. The American Journal of Gastroenterology 118(4):p 594, April 2023.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...