Клиничен случай – синдром на Ахенбах

45-годишна жена отива в спешно отделение поради внезапна болка в малкия пръст на дясната ръка. Малко по-късно се появява синина не само на малкия пръст, но и на палеца на същата ръка. Промените включват и промяна в цвета с оток. Досега жената не е имала подобни оплаквания, нито съществени минали заболявания. Не приема никакви лекарства. Не е имала травма на ръката и не свързва оплакванията с излагане на студ. Няма никакви други симптоми.

Прегледът установява подкожен хематом, подуване и нормално напълване на капилярите. Артериалното налягане на двете ръце е еднакво и е в нормални граници. Тестът на Алън за артериалното кръвоснабдяване на дясната ръка е нормален. Лабораторните резултати са в рефрентни граници, включително тромбоцити, коагулационен статус и CRP. Състоянието на ръката се подобрява спонтанно и без лечение след 5 дни.

Каква е диагнозата?

Описан е типичен случай на „пароксизмален хематом на пръста“, известен като синдром на Ахенбах (Achenbach). Това е рядко и доброкачествено заболяване с неизвестна причина за поява (етиология). Протича с внезапна болка, подуване и поява на синини по пръстите или дланта. Значително по-често е при жени (отношение 7:1). Кървенето под дермата обикновено спира спонтанно, а оплакванията отминават след няколко дни. Възможни са рецидиви. Диференциалната дианоза включва синдром на Рейно, исхемична васкулопатия на крайниците, болест на Бюргер, акроцианоза, синдром на Gardner-Diamond, колагенози и др. Диагнозата е предимно клинична. Няма специфично лечение или профилактика. Навременното разпознаване може да спести на пациента излишни процедури и сериозен стрес.

Източник: Gomes JF, Mendes J, Donaire D, et alAchenbach’s syndromeBMJ Case Reports CP 2020;13:e238156.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...