Клиничен случай – капут медузе (глава на медуза)

53-годишен мъж е откаран в спешно отделение поради повръщане на кръв. Коремът му е показан на снимката.

Какво виждате? Каква е най-вероятната подлежаща диагноза?

Пациентът има силно разширени (дилатирани) вени на предната коремна стена. Симптомът се нарича „глава на медуза“ (на латински caput medusae). Характерен е за заболявания, протичащи с повишено налягане в порталната венозна система (портална хипертония). Най-честото от тях е чернодробна цироза.

Причината за формирането на капут медузе са комуникации между съдовете от порталната и системната венозна мрежа (порто-системни колатерали). Други последици на описания механизъм са уголемяване на слезката (спленомегалия), натрупване на свободно подвижна течност в коремната кухина (асцит) и разширени вени на хранопровода и стомаха (варици). Последните може да са причина за остро кървене с повръщане на кръв.

Пациентът от случая има тромбоза на порталната вена и не консумира алкохол. Изключена е инфекция с вирусен хепатит В и С. Повръщането на кръв (хематемеза) поради остро кървене от варици на хранопровода се лекува медикаментозно с вазоконстриктори (като терлипресин). Състоянието на мъжа е стабилизирано след ендоскопско връзване (лигиране) на вариците на хранопровода и той е успешно изписан след 4 дни.

Източник: Mohammed AA. Caput medusae sign; a unique finding during abdominal examination in patients with portal hypertension; case report. Ann Med Surg (Lond). 2020;54:54-56

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...