Клиничен случай – псевдомеланоза на дебелото черво

57-годишна жена е диагностицирана с болест на Крон. При първата ѝ колоноскопия се откриват множество язви в тънкото и дебелото черво. Започнато е лечение с кортикостероида преднизолон и месалазин, но с незадоволителен отговор. Тя продължава да има епизодична коремна болка и кървава диария. При контролна колоноскопия се регистрира влошаване на язвите в червата. Поради апластична анемия в миналото жената отказва лечение с азатиоприн, метотрексат и anti-TNF медикаменти. Вместо това започва да приема китайска билка индиго натуралис (Qing-Dai). Постигната е клинична ремисия (липса на симптоми) без употреба на кортикостероид, на фона на индиго натуралис и месалазин. Но следващата колоноскопия открива голяма язва с размер 1.5 cm върху клапата. Забелязани са и множество тъмни участъци по лигавицата на дебелото черво. Те имат неправилна форма и са разположени хаотично по хода на цялото черво – от цекум до ректум. Приличат на шарките на Холщайн-Фризийско говедо (проверете в Гугъл как изглежда). Снимка от взетите биопсии е показана на фигура В.

Каква е диагнозата?

Хистологичният резултат демонстрира пръснати хистиоцити, натрупващи пигмент. По-голямо увеличение установява синкави кристали, подобни на игли, в цитоплазмата на хистиоцитите. Поставена е диагнозата псевдомеланоза, причинена от индиго натуралис.

За разлика от истинската меланоза на дебелото черво, където оцветяването е непрекъснато, хомогенно и обикновено кафяво, при псевдомеланоза, причинена от индиго натуралис, оцветяването е хаотично и черно, като наподобява шарките на Холщайн-Фризийско говедо. Микроскопски меланозата се характеризира с натрупване на пигмента липофусцин, а при псевдомеланозата от случая натрупването е на синкави кристали, приличащи на игли.

Интересно е, че черното оцветяване при псевдомеланозата не корелира с възпалителната активност в червото. Най-силно изразено е в тънкото черво (терминален илеум) и около клапата. Не е ясно дали подобно натрупване ще има дългосрочни негативни последици, въпреки че оцветената лигавица не е засегната от сериозна възпалителна активност.

Изводи от случая:
1. Не винаги клиничните оплаквания или липсата им корелира с ендоскопските находки
2. Не употребявайте китайски билки
3. Вече знаете какво е Холщайн-Фризийско говедо

Източник: Le PH, Kuo CJ, Wu RC. Colonic Bluish-Black Patches in a 57-Year-Old Woman with Crohn’s Disease. Gastroenterology. 2021;161(3):e10-e11

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...