Клиничен случай – гастроптоза (спадане на стомаха)

34-годишна жена постъпва в болница поради хронична коремна болка след нахранване и недостиг на въздух. Симптомите се влошават, както от твърди, така и от течни храни. Облекчават се след стягане на коремните мускули и в изправено положение. Жената е изключително слаба с индекс на телесната маса (BMI) 17.1 kg/m2.

Гастроскопията устнановява силно издължено тяло на стомаха и намалена възможност за раздуване при въвеждане на въздух. Пътят до изхода на стомаха (пилор) има формата на буквата J (снимка отдолу в коментар). Ехографията на коремни органи е нормална. Сцинтиграфско изследване за изпразването на стомаха показва 37% задръжка след 240 минути. Рентгеново изследване с бариев контраст демонстрира значително изместване на стомаха надолу. Голямата кривина достига ниво под гребена на илиачната кост, докато антрумът е на нормалната си позиция.

Каква е диагнозата?

Образното изследване с контраст е типично за рядкото състояние гастроптоза (т.е. спадане на стомаха). Леченеито включва поставяне на колан за прибиране и стягане на корема, както и физиотерапия за заздравяване на коремните и параспиналните мускули. Пациентът е насочен за физиотерапия.

Източник: Xu LC, Garcia JC, Gastroptosis in a Young Woman, Gastrointestinal Endoscopy (2023

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...